nieuws

Japanse interesse voor Urenco in Almelo

Uraniumverrijker Urenco in Almelo
Uraniumverrijker Urenco in Almelo © RTV Oost / Emiel Geerding
De Japanse regering zou via de Japan Bank for International Cooperation azen op uraniumverrijker Urenco in Almelo, waar Nederland voor een derde eigenaar van is. Dat schrijft zakenkrant Nikkei op basis van ingewijden. De eerste gesprekken zijn volgens de krant al gevoerd.
Urenco is een van 's werelds grootste leveranciers van verrijkt uranium. Dat kan onder meer worden gebruikt als splijtstof in kerncentrales. Naast Japan zou volgens de krant ook vanuit de VS interesse zijn voor het bedrijf dat met zijn hoofdkantoor in Londen zit, maar ook in Almelo een productielocatie heeft.
De Amerikanen willen vooral voorkomen dat de kennis en kunde van Urenco in handen valt van bijvoorbeeld China of Rusland.
De prijzen in de uranium markt staan flink onder druk sinds de ramp in Fukushima in 2011 en door de keuze van Duitsland om uit kernenergie te stappen. In de VS zijn diverse kerncentrales buiten werking gesteld omdat alternatieve bronnen als aardgas en hernieuwbare energie voordeliger zijn geworden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.