nieuws

Oud-directeur van Enschedese vleesverwerker Weyl opnieuw achter de tralies

Oud-directeur van Enschedese vleesverwerker Weyl opnieuw achter tralies
Oud-directeur van Enschedese vleesverwerker Weyl opnieuw achter tralies © RTV Oost / Rogier van den Berg
Harro G. uit Hengelo is veroordeeld tot een gevangenisstraf van tien maanden. De voormalig financieel directeur van de Enschedese vleesverwerker Weyl verhulde en verzweeg inkomsten voor de curator die zijn persoonlijk faillissement beheerde.
Voor de 56-jarige Harro G. is het niet de eerste keer dat hij achter de tralies verdwijnt. In 2014 kreeg hij een jaar cel voor zijn aandeel in de fraude rond het  faillissement van slachterij Weyl. Bij dat faillissement werd op grote schaal gesjoemeld met de boekhouding waardoor het bedrijf gezond leek.
Het tegendeel was waar. Toen het bedrijf in 2010 plots over de kop ging, stonden 950 werknemers in Nederland en Duitsland op straat en bleven schuldeisers achter met een schade van ruim 150 miljoen. Harro G. en oud-eigenaar Frank W. werden uiteindelijk ook persoonlijk failliet verklaard en aansprakelijk gesteld voor de resterende schade, ruim 100 miljoen euro.  

Administratief medewerker
Het persoonlijk faillissement betekende dat Harro G. al zijn verdiensten moest melden bij zijn curator en dat leek hij ook te doen. In 2012 meldde hij dat hij 10 euro per uur verdiende als administratief medewerker bij het Twentse installatiebureau Meulenbeld-Hofhuis. Hij loste zelfs maandelijks een bedrag van 320 euro af.

230.000 euro
Er leek niets aan de hand tot het installatiebureau in 2013 failliet ging. De manier waarop het bedrijf failliet ging, leek erg op het faillissement van Weyl. Ook bleek uit de boekhouding dat G. zonder medeweten van zijn curator grote bedragen ontving voor zijn werk bij Meulenbeld. Via een tweetal B.V.'s werd zo'n 230.000 euro overgemaakt. 

Dat geld zou door G. en zijn voormalige echtgenote gebruikt zijn om de woning van het gezin veilig te stellen. 

De straf die Harro G. kreeg, is gelijk aan de eis van twee weken geleden. Zijn voormalige echtgenote was ook bij de fraude betrokken en moet daarvoor ook de gevangenis in. Zij kreeg van de Zwolse rechtbank 9 maanden cel, waarvan 4 voorwaardelijk. 
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.