nieuws

Trouwe Herman (73) uit Heeten halve eeuw klant zelfde garage: 'Wat goed is, moet je niet veranderen'

Hij kan zich zijn allereerste autootje nog goed herinneren: een NSU Prinz, gekocht in 1968. En vooral ook dat eerste ritje: naar de uitvaart van een overleden collega. Herman Schoneveld (73) uit Heeten is in het zonnetje gezet omdat hij al een halve eeuw trouwe klant is bij dezelfde garage.
De autootjes waren in het verleden nog weleens mikpunt van hoon en spot. Niet in de laatste plaats omdat NSU van oorsprong producent van breimachines was.
Maar Herman Schoneveld heeft er twee jaar lang met veel plezier in gereden. “Het was een 500cc, een witte. Gekocht destijds voor drieduizend gulden.”

Debuut-ritje

Het allereerste ritje herinnert hij zich nog als de dag van gisteren. “Toen ik mijn NSU kreeg, vroeg een collega voor de grap waar ik ‘m had verzekerd. ‘Oh’, zei hij, ‘dan moet ik maar naar een andere verzekeraar want met zo’n brokkenpiloot als jij wordt het vast veel duurder’. Twee dagen later viel hij van het dak en overleefde het niet. Mijn allereerste ritje maakte ik naar Dieren, naar zijn crematie. Zoiets vergeet je nooit meer.”
Artikel gaat verder onder de foto

In zonnetje gezet

Intussen is Schoneveld een aantal auto’s verder. Om precies te zijn: recent haalde hij zijn zeventiende exemplaar op. Een Hyundai deze keer. Voor zijn vaste garage – Auto Service Haarle – aanleiding om hem en echtgenote Willy in het zonnetje te zetten.

Administratie

Schoneveld heeft in de loop der jaren nauwgezet een administratie bijgehouden welke auto's hij heeft gehad, met bijbehorende kentekens. "Keurig op papier, later in de computer. Da's toch wat gemakkelijker."

Gerestaureerd

Saillant detail: huidig eigenaren Theo Oosterwechel en Akkie Spijkerman namen de zaak in 1995 over van hun oom, Henk Spijkerman. Die restaureerde een soortgelijke NSU als die allereerste auto van Schoneveld en rijdt er nog met veel plezier in.

Hondstrouw

Nee, Schoneveld heeft nooit overwogen de overstap naar een andere garage te maken. “Ach, ik geef niets om auto’s. Zelf kan ik er toch niet aan sleutelen en ik ben hier altijd keurig geholpen. Bovendien heb ik ooit geleerd: alles wat goed is, moet je niet veranderen.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.