nieuws

Sociaal Economische Raad Overijssel: 'Tekort arbeidskrachten werkt belemmerend'

De Overijsselse economie is de laatste tijd flink gegroeid, maar een verdere economische groei wordt volgens de Sociaal Economische Raad Overijssel (SER Overijssel) belemmerd. "Het tekort aan arbeidskrachten belemmert een verdere economische groei", aldus SER-voorzitter Harry Webers.
SER Overijssel ziet dat het tekort aan arbeidskrachten in meerdere sectoren een verdere groei tegengaat. Toch ziet de raad kansen. "Er is ook sprake van onbenut arbeidspotentieel. Dat zijn vooral de werkzoekenden met een slechtere arbeidsmarktpositie", vertelt Webers.
De slechte arbeidsmarktpositie geldt vooral voor laagopgeleiden, statushouders, 55-plussers en werkzoekenden met een administratieve achtergrond.

Onderwijs

Het onderwijsbeleid is op regionaal en lokaal niveau geregeld, maar Overijssel moet daar volgens het advies van SER een actievere rol in gaan spelen. "Er moeten regionale arbeidsmarktdashboards komen om de ontwikkelingen te kunnen monitoren. Daarnaast moet het opleidingsaanbod worden afgestemd op het regionale bedrijfsleven."

Meer dan techniek

De herijking van de arbeidsmarkt richt zicht vooral op techniek. "De grote vraag naar technici valt niet te betwisten, maar er is meer dan techniek. Met een te grote focus op techniek, wordt de vraag in de andere sectoren vergeten", besluit Webers.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.