nieuws

Almeloër die kunstenaar aanviel met kettingzaag mogelijk verplicht opgenomen

Rechtbank in Almelo
Rechtbank in Almelo © RTV Oost / Rogier van den Berg
De rechtbank wil laten onderzoek of een verwarde man uit Almelo verplicht opgenomen kan worden in een psychiatrische kliniek. De 34-jarige man wordt ervan verdacht dat hij in oktober vorig jaar een Almelose kunstenaar met een draaiende kettingzaag te lijf ging.
De kunstenaar zegt dat hij werd geraakt maar geluk had: "ik leef nog!"

Met de verdachte gaat het nog steeds niet goed. Dat bleek toen hij vandaag voor de rechtbank in Almelo verscheen. Luidkeels, met brede gebaren en druk heen en weer lopend, liet hij weten niet mee te willen werken met welke behandeling dan ook. "Ik weiger om mee te werken, fok het hele systeem, ik ben al een problematisch persoon, mijn hele leven al, een rebel van het leven. Zet me maar vast, zet me maar terug, ik had bakken drugs op, schijt aan het hele systeem." De man verliet na een paar minuten de zaal en kwam niet meer terug. 

Pieter Baan Centrum een stap te ver

Het gedrag van de man in de rechtszaal maakte duidelijk dat er iets moet gebeuren. Hij weigerde tot nu toe om mee te werken aan onderzoeken van gedragsdeskundigen. Het Openbaar Ministerie vroeg de rechtbank om een verwijzing naar het Pieter Baan Centrum in Utrecht. Niet om te onderzoeken of de man misschien tbs moet krijgen, maar om middels observatie een idee te krijgen in hoeverre hij toerekeningsvatbaar is.
Dat ging de rechter een stap te ver. In overleg is uiteindelijk gekozen om te bekijken of een gedwongen opname via de wet BOPZ (bijzondere opneming in psychiatrische ziekenhuizen) in een kliniek buiten het strafrecht om mogelijk is. 

De uitkomst van dat onderzoek moet binnen een maand duidelijk worden. Mocht besloten dat de man in de BOPZ thuishoort dan heeft dat mogelijk gevolgen voor het verloop van de rechtszaak. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.