nieuws

Openbaar Ministerie: 'Brandstichtingen Almelo waren moordaanslagen'

De woning aan de Palestrinastraat brandde volledig uit
De woning aan de Palestrinastraat brandde volledig uit © RTV Oost
De twee brandstichtingen bij woningen in Almelo vorig jaar, zijn moordaanslagen. Dat stelde het Openbaar Ministerie vandaag tijdens de eerste behandeling voor de rechtbank in Almelo. De drie verdachten in de zaak en hun advocaten waren vandaag niet aanwezig.
De brand in een woning aan de Bongerd op 2 juni ontstond door een brandende doek die door een ingegooid raam naar binnen werd geworpen. De bewoonster, een vrouw van 60, is ternauwernood door de brandweer met een hoogwerker in veiligheid gebracht. 
Waarschijnlijk was de brandstichting aan de Bongerd een vergissing.

Conflict

Bij de brand in een woning aan de Palestrinastraat werd in november een brandende jerrycan naar binnen gegooid. De woning brandde volledig uit. Al snel vermoedde de politie dat er sprake was een conflict in het criminele milieu.  

Verdachten

Uitgebreid onderzoek naar de branden leidde eind vorig jaar leidde tot de aanhoudingen van de drie verdachten. Het gaat om een 23-jarige man uit Apeldoorn, een 18-jarige man uit Heerde en een 23-jarige man uit Nunspeet. 

Het onderzoek naar de brandstichtingen is volgens het OM bijna afgerond. De officier van justitie wil dat de 18-jarige man uit Heerde onderzocht wordt door gedragsdeskundigen. Als hij daar niet aan mee wil werken, zou het Pieter Baan Centrum hem moeten observeren. 

Vervolg

Drie verdachten die vorig jaar betrokken zouden zijn bij de brandstichtingen, blijven in afwachting van de inhoudelijke behandeling van hun strafzaak in voorlopige hechtenis zitten.

De zaak gaat op 12 april verder. Dat is geen inhoudelijke behandeling, maar een pro-formazitting. Voor de uiteindelijke behandeling is zeker een halve dag nodig. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.