nieuws

Joodse gemeenschap Deventer optimistisch over toekomst synagoge

origineel interieur synagoge Deventer
origineel interieur synagoge Deventer © eigen foto Beth Shoshanna
Het bestuur van de Joodse gemeenschap Beth Shoshanna is na een eerste gesprek met Ayhan Sahin, de nieuwe eigenaar van de synagoge aan de Golstraat in Deventer, optimistisch over de toekomst van de synagoge. Daarover bestond onduidelijkheid nadat Sahin, die ook een aantal horecapanden aan de Brink bezit, eigenaar werd.
In een persverklaring stellen Sanne Terlouw en Tom Fürstenberg van de Joodse gemeenschap dat ze er alle vertrouwen in hebben dat ze hun diensten in de sjoel kunnen voortzetten en misschien zelfs een begin kunnen maken met de restauratie. 
Concrete plannen met de Grote Synagoge heeft Sahin nog niet: "We willen eerst beginnen met de bouw van appartementen tussen de synagoge en een pand aan de Brink, voor de invulling van de synagoge heb ik nog geen plannen."

Moslim

Fürstenberg en Terlouw wijzen erop dat "Sahin deel uitmaakt van de Turkse gemeenschap, waar onze gemeenschap al jarenlang een uitstekende relatie mee heeft. Als moslim begrijpt dhr. Sahin helemaal wat een synagoge voor een Joodse gemeente als de onze betekent."
De Centrum Moskee nam in november 2011 deel aan de inwijding van de nieuwe Tora-rol en aan de openbare Chanoekavieringen bij de Waag op De Brink. De Joodse gemeenschap Beth Shoshanna nam op zijn beurt deel aan lezingen en gezamenlijke maaltijden in de Centrum Moskee.

Al eerder bod gedaan

De synagoge aan de Golstraat was decennialang in bezit van de christelijk gereformeerde kerk. Vanwege een fusie met twee andere kerkgenootschappen werd het gebouw overbodig. Vorig jaar deed Sahin ook al een bod op het monumentale pand maar dat werd toen niet geaccepteerd.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.