nieuws

GroenLinks Overijssel lijkt zich geen zorgen te hoeven maken: Shell blijft verantwoordelijk voor NAM

Gaswinning NAM in Hardenberg
Gaswinning NAM in Hardenberg © GinoPress
De Overijsselse fractie van GroenLinks lijkt zich geen zorgen te hoeven maken over wie verantwoordelijk is voor de schade die de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) in Overijssel veroorzaakt. Aandeelhouder Shell zegt de NAM te blijven steunen bij het nakomen van haar verplichtingen, ondanks het intrekken van een zogenoemde 403-regeling.
GroenLinks wil de kwestie morgen tijdens de Statenvergadering bespreken. "Als er schade ontstaat door de gaswinning in Hardenberg of de injectie van olie-afvalwater in Twente, dan moet die schade worden vergoed door de veroorzaker", zegt Statenlid Robert Jansen. "De huidige onzekerheid is onacceptabel."
Volgens deskundigen zou het intrekken van de 403-regeling betekenen dat Shell niet meer hoeft te betalen voor schade die in Groningen, maar ook in Overijssel wordt veroorzaakt door gaswinning en andere werkzaamheden door de NAM. Shell is voor vijftig procent aandeelhouder van de NAM, net als ExxonMobil.

'Verantwoordelijkheden niet ontlopen'

Maar volgens Shell is het niet zo dat verantwoordelijkheden worden ontlopen. "Shell Nederland en ExxonMobil zijn al ruim een jaar constructief in overleg met het ministerie van Economische Zaken en Klimaat over een breed pakket aan maatregelen voor Groningen. Deze gesprekken hebben zoals bekend vertraging opgelopen, onder meer door de lange kabinetsformatie. Wij hopen deze gesprekken binnenkort af te ronden."
Inmiddels heeft de NAM bekendgemaakt voorlopig geen dividend uit te keren aan de aandeelhouders. "NAM is financieel gezond en dat willen wij als aandeelhouder graag zo houden", aldus Shell.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.