nieuws

Twee overnamekandidaten voor Siemens Hengelo, inzet blijft werkgelegenheid

Siemens is met twee verschillende bedrijven in gesprek over overname van de fabriek in Hengelo. Dat laat minister Eric Wiebes weten als antwoord op Kamervragen. Om welke partijen het gaat, wordt niet bekend gemaakt.
Siemens maakte vorig jaar bekend de vestiging in Hengelo te sluiten. Zeshonderd medewerkers dreigen hierdoor hun baan te verliezen.

Wiebes laat weten dat ook Siemens zich wil inzetten voor het behoud van de banen in de regio. "Siemens voelt zich verantwoordelijk voor het personeel. Siemens AG stelt alles in het werk om de gevolgen voor het personeel zo beperkt mogelijk te houden."

Krimpende markt
De sluiting van de vestiging in Hengelo heeft te maken met de krimpende markt. Uit vandaag gepubliceerde cijfers blijkt dat de winst van Siemens in het eerste kwartaal zakte met veertien procent naar 2,2 miljard euro. Dat is te wijten aan de slecht presterende energie- en gastak van het concern.
De energie- en gasdivisie van Siemens heeft te lijden onder de afnemende vraag naar fossiele energie. De winst van de divisie daalde 49 procent. Siemens gaf in november al aan 6900 banen te schrappen bij dit bedrijfsonderdeel, waaronder in Hengelo.

Geen gesprek met FNV
FNV Metaal nodigde de minister eind vorig jaar uit voor een gesprek om te praten over het lot van de werknemers. Wiebes ziet daar echter niets in.
"Ik heb de vakbondsleden op dit moment weinig nieuws te melden en vind dat het door FNV Metaal voorgestelde gesprek daarom geen toegevoegde waarde heeft", laat de minister weten in zijn antwoord op de Kamervragen.
"Ik heb begrip voor de onzekere situatie waarin de werknemers van Siemens Hengelo zich bevinden en voor de onzekerheid over het behoud van banen. Ik zet me daarom in voor het behoud van zoveel mogelijk banen, binnen de rol die de overheid hierin heeft."

Investering Hart van Zuid
Volgens Wiebes heeft het Hart van Zuid, zoals het gebied heet waar Siemens in Hengelo zit, 'een goede uitgangspositie om werkgelegenheid op peil te houden, ook in geval van sluiting Siemens Hengelo.'
De afgelopen jaren is door de overheden (provincie Overijssel, gemeente Hengelo, regio Twente, Rijk, Europa), ROC van Twente en private partijen geïnvesteerd om in het gebied rond het station van Hengelo een aantrekkelijke stedelijke omgeving te creëren. Overheden hebben 134 miljoen euro geïnvesteerd in het gebied om wonen, werken, recreëren, warmtevoorziening, naar school gaan en nieuwe vormen van maakindustrie mogelijk te maken.

"De investeringen zijn in de gebiedsontwikkeling gedaan. Ze zijn niet uitsluitend voor Siemens aangelegd, want ook andere bedrijven maken er gebruik van."

Pieter Omtzigt: onderhandeling met twee partijen positief

CDA-Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt, die de Kamervragen heeft gesteld, noemt het positief dat onderhandeld wordt met twee serieuze kandidaten. Ook dat er gesprekken met de top van Siemens zijn geweest noemt hij positief. "Wel vinden we dat er vaart moet komen in het proces, omdat de onzekerheid knaagt aan mensen bij Siemens. Het is belangrijk dat teams intact blijven. Dat is ook de waarde van Siemens."

"In het debat zal het CDA naar een preciezere termijn vragen", besluit Omtzigt.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.