nieuws

Protest tegen Real Human Bodies expositie in Raalte

Tegenstanders van de omstreden expositie Real Human Bodies hebben vandaag in Raalte geprotesteerd voor de deur van de tentoonstelling. De tegenstanders beweren dat de geplastificeerde Chinese lichamen niet legaal verkregen zijn.
De organisatie betwist dat en laat weten dat het om legaal verkregen lichamen van overleden dakloze chinezen gaat. Er wordt al jarenlang tegen dit soort exposities gedemonstreerd omdat tegenstanders beweren dat de lichamen en lichaamsdelen mogelijk uit het criminele Chinese circuit afkomstig zijn.
De demonstranten willen dat er via DNA onderzoek wordt gedaan naar de herkomst van de lichamen. Via flyer acties proberen ze mensen te weerhouden van een bezoek aan de tentoonstelling.

Geen lichamen van dakloze chinezen

Volgens actievoerder Wilbert Stuifbergen is het overduidelijk dat het niet om de lichamen van daklozen gaat: "De lichamen van overleden dakloze Chinezen worden in China bij wet pas na een maand vrijgegeven, dat is te laat om ze te prepareren voor dit soort exposities." 
"De lichamen moeten altijd binnen 24 uur bewerkt worden. Het is in dit geval overduidelijk dat de organisator van de Real Human Bodies expositie in Raalte liegt en dat hier andere lichamen gebruikt zijn. Dat willen we onderzocht hebben."

Wisselend succes protest

In sommige gevallen had het protest succes en besloten mensen om niet naar de tentoonstelling te gaan. Maar de meeste bezoekers lieten zich niet weerhouden. Het zijn vooral mensen met een medische achtergrond die de tentoonstelling interessant vinden.
De demonstranten vragen elke keer aan de verschillende gemeentes waar de expositie naar toe verhuist om de expositie te verbieden, tot nu toe zonder resultaat. Ook de burgemeester van Raalte zag geen reden om in te grijpen.

Openbare orde niet verstoord

De openbare orde wordt niet verstoord en dus is er geen vergunning nodig en daarom kan de tentoonstelling gewoon gehouden worden, liet burgemeester Dadema de actievoerders weten. De Real Human Bodies tentoonstelling is dit weekend in Raalte te zien.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.