nieuws

Gamen tot de operatiekamer leidt tot minder stress

Virtuele vissen en een vrolijke schildpad zweven met je mee tot aan de operatiekamer. In het behandelcentrum van Isala in Zwolle krijgen kinderen tot het laatste moment een iPad met spelletjes in de handen om de stress te verlagen.
Marit van der Weerd (9) moet voor de derde keer een operatie ondergaan. "De eerste keer moest ik heel erg huilen en vond ik het ontzettend spannend." Toen had ze de laatste tien minuten voor de operatie geen leuke afleiding. De laatste keer dat ze hier was kreeg Marit een iPad met een virtueel spel mee, tot aan de OK. "Ik was daardoor veel rustiger."

Gamen bij Isala

Elisabeth Graswinckel van het Behandelcentrum heeft het virtuele spel geïnitieerd. "Als je voor de operatie overstuur bent, heeft dat ook invloed op hoe je uit de operatie komt. En dat kan het herstelproces vertragen." 

Beter voor operatie

"Ook tijdens de operatie is het belangrijk dat de patiënt rustig is", legt KNO-arts Bas Rinia uit. "Een verhoogde hartslag en hoge bloeddruk kan meer bloedverlies veroorzaken, wat een negatieve uitwerking heeft op de ingreep. Daarom ben ik als arts heel blij met deze vrolijke afleiding op het spannendste moment."

Volwassenen

Of er ook een leuke afleiding komt voor volwassenen voordat ze de operatiekamer in gaan, zou volgens de arts een goed idee zijn.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.