nieuws

Klokkenluider Nefit veroordeeld voor vernieling café en bedreigen Minister

Rechtbank in Almelo
Rechtbank in Almelo © Cindy Hofhuis
De 47-jarige man uit Rijssen die aan de grote klok hing dat de verwarmingsketels van Nefit in Deventer niet deugen, stond onder grote psychische druk. Als gevolg daarvan vernielde hij 2 jaar geleden de inboedel van een café in zijn woonplaats en dreigde hij voormalig Minister van Justitie van der Steur met de dood.
Dat werd vandaag duidelijk tijdens de strafzaak tegen de klokkenluider van Nefit. Hij werd door de politierechter in Almelo veroordeeld tot een voorwaardelijke geldboete van 500 euro.

De man was er jaren geleden als medewerker productveiligheid bij Nefit achter gekomen dat er problemen met de ketels waren. De ketels konden in brand vliegen of dodelijke koolmonoxide uitstoten. De man kaartte het probleem binnen het bedrijf aan maar vond nergens gehoor.

Geen oor voor zijn verhaal

Hij stond met zijn verhaal alleen in het bedrijf en kon niet opboksen tegen de heersende cultuur. Hij moest het onderspit delven en werd ontslagen. Dat verhinderde hem niet om de strijd voort te zetten. Maar toen ook branche-organisaties, veiligheidsinstanties en zelfs de overheid geen oor hadden voor zijn verhaal werd het hem teveel.

Noodkreet

Gewapend met een spuitbus toog hij in april 2016 naar een café aan de Wierdensestraat in Rijssen. Hij trok een stoeptegel uit het trottoir en gooide die door een raam van het etablissement. Daarna spoot hij een brandblusser leeg en vernielde terrasmeubilair door het onder te spuiten met verf. "Het was een noodkreet", aldus de man. "Ik wilde een officier van justitie spreken, maar ik kreeg geen afspraak. Ze wilden me niet zien. Toen dacht ik, zo krijg ik er wel een te spreken." 

Dreigen met vuurwapen en bom

Het leverde niet op wat de Rijssenaar beoogde en een maand later belde hij met het Ministerie van Veiligheid en Justitie. "Als van der Steur vanavond blijft zitten en hij doet niets, en het huis van mijn broer brandt af, dan rij ik naar Joegoslavië, dan koop ik 2 AK-47’s met een kist kogels, dan rij ik in één streep langs de A12 door tot aan jullie ministerie en dan vliegen de kogels om je oren", dreigde hij. Ook dreigde hij een bom bij het Ministerie te plaatsen. 

Bang dat het mis zou gaan met CV-ketels

"Ik was niet helemaal in mijn doen", aldus de man voor de rechtbank. Hij vertelde dat hij had gezien dat er een foute Nefit verwarmingsketel in de woning van zijn broer geplaatst was en werd bang dat het mis zou gaan. "Ik heb dit gedaan om mensenlevens te redden, ik ben een expert, ik weet hoe groot de kans was dat er iets met die ketel kon gebeuren."

Problemen met warmtewisselaar

Uiteindelijk stapte de man als klokkenluider naar de media en vorige maand kwam RTL met de resultaten van een schokkend onderzoek over de betreffende ketel. Toen werd duidelijk dat er echt grote problemen waren met de warmtewisselaar in de ketel. Die kan kromtrekken, waardoor gassen zich kunnen ophopen en tot ontploffing kunnen komen of tot koolmonoxide-uitstoot kunnen leiden. Nefit ontkende dat het problemen met de ketels had verzwegen en gaf aan geschrokken te zijn van de teneur van de berichtgeving in de media. 

Huis voor Klokkenluiders

De politierechter hield rekening met de psychische druk die de Rijssenaar ervoer. "Dit zijn hele bijzondere omstandigheden, ik heb respect voor wat u heeft gedaan en ik zie dat uw persoonlijkheid eronder heeft geleden" zei hij. De man heeft zich gemeld bij het Huis voor de Klokkenluiders. Daar heeft hij steun en een luisterend oor gevonden. Ook is hij in behandeling bij een psycholoog die vaker met de stress van klokkenluiders te maken heeft.
De voorwaardelijke boete heeft een proeftijd van drie jaar. 
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.