nieuws

Auping schrapt uiting 'verantwoord dons' na uitspraak Reclame Code Commissie

De fabriekshal van Auping
De fabriekshal van Auping © ANP
De Reclame Code Commissie oordeelt dat uitingen van de Deventer beddenfabrikant Auping over 'verantwoord dons', in strijd zijn met de Reclame Code. Volgens dierenwelzijnsorganisatie Animal Rights, die een klacht indiende bij de commissie, misleidt Auping de consument. Auping heeft de uitingen inmiddels aangepast.
Of de Reclame Code Commissie de klacht van Animal Rights daadwerkelijk gegrond heeft verklaard, wil de commissie niet bevestigen zo lang beide partijen de kans hebben om in beroep te gaan. Maar zowel Auping als Animal Rights laten weten dat zij de uitspraak al hebben ontvangen.

Gezondheidsproblemen bij eenden

Volgens Animal Rights blijkt uit het oordeel van de Reclame Code Commissie dat Auping consumenten misleidt met onjuiste claims over dierenwelzijn.
Directeur Robert Molenaar: "Auping gebruikt dons dat afkomstig is van eenden die gefokt worden op snelle groei en gewicht, wat leidt tot ernstige gezondheidsproblemen. Bovendien zitten ze opgesloten in dichte schuren en hebben ze geen toegang tot zwemwater."

Uitingen aangepast

Op de site van Auping stond lange tijd dat het eendendons dat het bedrijf gebruikt "100% verantwoord" is. Inmiddels is die uiting aangepast, laat Ine Stultjens, woordvoerder van Auping weten. 
Stultjens bevestigd dat de Reclame Code Commissie heeft geadviseerd de uitingen aan te passen. "Maar we zijn het niet eens met de kwalificatie 'misleiding' die Animal Rights gebruikt. Jammer dat Animal Rights het zo uitvecht."

Keurmerk niet goed genoeg

Auping houdt zich wel aan de criteria voor het keurmerk Responsible Down Standard (RDS), maar de Reclame Code Commissie zou in haar uitspraak stellen dat niet aannemelijk is gemaakt dat het keurmerk het welzijn van eenden garandeert.
Molenaar: "Wanneer een eendenfokker eenmaal een certificaat heeft, mag een overtreding wel zestig dagen duren voordat er een schorsing plaatsvindt." Daarnaast worden bijna alle controles van tevoren aangekondigd.
Maar het keurmerk is "de beste standaard die je kunt krijgen", aldus Stultjens. "Auping vindt dierenwelzijn zeer belangrijk. Dierenwelzijnsorganisaties praten mee over het keurmerk. En het staat iedereen vrij, ook Animal Rights, om daar ook aan mee te doen."
Stultjens laat weten dat Auping waarschijnlijk niet in beroep gaat tegen het advies van de Reclame Code Commissie.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.