nieuws

Bewijs in zaak 'Broedermoord' Enschede 'flinterdun'

"Er is sprake van een lastige bewijssituatie". Opvallende woorden van de officier van justitie in de rechtszaak rondom de dood van Marnellyson 'Malonchi' Quirindoongo uit Enschede. Justitie verdenkt zijn broertje Davidson ervan dat hij zijn broer heeft doodgestoken.
Maar dat blijkt lastig te bewijzen. Justitie had het Nederlands Forensisch Instituut gevraagd te onderzoeken of Quirindoongo doodgestoken is, of dat hij ook bovenop het mes kan zijn gevallen. Volgens zijn broertje is het laatste het geval. 
Maar het NFI komt niet met een eenduidig antwoord. Sterker nog, ze schetsen daar een mogelijk derde scenario. Marnellyson kan ook per ongeluk 'tegen het mes zijn aangelopen'.

Geen bewijs

Wat het ook moeilijk maakt om broertje Davidson als dader aan te wijzen, is dat er geen vingerafdrukken van hem op het mes zijn aangetroffen. "En ook geen DNA", zegt zijn advocaat Kuipers. "Ook zijn er geen bloedspatten op de kleding van mijn cliënt aangetroffen. Al met al een flinterdun dossier."
Ook getuigen lijken met alle winden mee te waaien. Waar ze de ene keer in verhoren hebben gezegd dat ze Davidson het mes hebben zien weggooien, zeggen ze dat de andere keer niet meer te herinneren. 
Marnellyson 'Malonchi' Quirindoongo

20 seconden

Al met al moet het een chaotische avond zijn geweest, halverwege augustus vorig jaar aan de Kremersmaten. Bij een ruzie begint Davidson met een mes te zwaaien. Er zijn meerdere getuigen aanwezig. Op een gegeven moment buitelen beide broers over elkaar heen en rollen over de bank. De hele situatie duurt maar twintig seconden, maar Marnellyson overleeft het niet. 
Bij de rechtszitting van vandaag waren ook een derde broer en de moeder van Marnellyson en Davidson aanwezig. Die was overgekomen van Curaçao. De moeder toonde veel emotie. "Dat is ook heel begrijpelijk", zegt advocaat Kuipers. "Want ze is niet alleen Marnellyson kwijt, maar ook Davidson."

Vrijheid

Omdat er volgens de advocaat van Davidson zo weinig bewijs is en haar cliënt met alles heeft meegewerkt, vroeg ze de rechtbank of Davidson tot aan de rechtszaak in een opvanghuis in Eefde kon wonen. "Daar is 24 uur per dag toezicht en wordt hij begeleid naar werk." 
Justitie worstelde met de vraag of je het richting maatschappij kon maken om hem op vrije voeten te stellen. De officier kon het zich wel voorstellen, gezien de "lastige bewijssituatie", als de rechtbank er wel voor zou kiezen.
Na een korte schorsing van de rechtszitting was de rechtbank duidelijk: Davidson blijft voorlopig vastzitten in het Huis van Bewaring in Almelo. De inhoudelijke rechtszaak is gepland op 3 mei. Tot die tijd gaan Justitie, NFI en Davidson nog om tafel. Ze gaan bekijken in hoeverre de verschillende scenario's te bewijzen zijn.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.