nieuws

Wordt Han ten Broeke de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken?

Vorig jaar oktober, tijdens de formatie van het nieuwe kabinet, werd de naam van Han ten Broeke uit Ambt Delden al genoemd voor een ministerpost. Hij werd het niet. Nu vier maanden later is hij één van de voornaamste kandidaten om de opgestapte Halbe Zijlstra op te volgen als minister van Buitenlandse Zaken.
Ten Broeke moest vorig jaar een flinke teleurstelling verwerken toen hij geen minister in het kabinet van Rutte werd. Als woordvoerder Buitenlandse Zaken maakte hij een goede kans om minister van Buitenlandse Zaken te worden. Maar in de persoon van Halbe Zijlstra had hij stevige concurrentie. Het werd Zijlstra.
Zijlstra stapte gisteren op vanwege een leugen over Poetin. Hoeveel kans maakt Han ten Broeke nu om Zijlstra op te volgen? Over zijn kennis en kunde twijfelt niemand. Ten Broeke heeft een lange staat van dienst als Tweede Kamerlid. Sinds 2006 maakt hij deel uit van de VVD fractie in Den Haag.

Concurrentie

Maar ook nu heeft hij behoorlijke concurrentie. Voormalig minister van Defensie Jeanine Hennis wordt genoemd als één van de grootste concurrenten. Maar ook Ben Verwaayen (oud-topman van Britisch Telecom) en Edith Schippers worden genoemd.
Oud-Kamerlid Gert-Jan Oplaat uit Markelo ziet het wel zitten als Ten Broeke minister wordt. "Het zou mooi zijn voor de regio, Han heeft er zeker de kwaliteiten voor. Hij is diplomatiek, kent zijn dossiers goed en heeft zijn hart bij buitenlandse zaken liggen", zegt Oplaat.

Ondoorzichtig proces

Of hij ook een goede kans maakt? "De benoeming van een minister is een ondoorzichtig proces", zegt Oplaat. "Je moet vaak wel in de 'inner circle' zitten van de premier, en daar zit een aantal mensen meer in", zegt het oud-Tweede Kamerlid.
Oplaat zelf tipt ook Ben Verwaayen als nieuwe minister van Buitenlandse Zaken. "Hij fluistert Rutte zo nu en dan wat in. De vraag is of hij op zijn leeftijd deze post ambieert", zegt Oplaat. 
Han ten Broeke zelf wil nog niet reageren op een eventuele ministerpost.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.