nieuws

Een askruisje halen kan niet overal meer

Als carnaval is afgelopen, breekt voor gelovigen een tijd van bezinning aan. Op aswoensdag halen de rooms-katholieken een askruisje halen. Dat kan echter alleen in vieringen waar een priester of diaken voorgaat. Kardinaal Eijk is daar stellig in. Voor met name oudere kerkgangers is dat slecht nieuws.
Want er zijn veel minder priesters dan er parochiekerken zijn. Ook het aantal priesters dat met emeritaat is en waar vaak een beroep op gedaan kon worden, neemt zienderogen af. Het betekent geen kruisje, of naar een andere plaats reizen.

Ruimte voor lekenpastores ingeperkt

Priester Willy Rekveld ging vanmorgen voor in de aswoensdagviering in de Josephkerk in Enschede. Ongeveer 60 mensen bezochten hier de viering en haalden hun askruisje. Rekveld beaamt dat de regels zijn aangescherpt en dat de ruimte voor vrijwilligers en lekenpastores steeds verder wordt ingeperkt.

'Gewijd en toegewijd'

Rekveld: "Er wordt geen askruisje opgelegd in vieringen waar geen priester voorgaat of diakenen. In het verleden hebben mensen, gewijd en  toegewijd, datgene gedaan dat hun het beste leek voor de kerk. Het is niet aan mij om de spelregels te bepalen. Dat doet de bisschop. Mensen kunnen dat jammer vinden. En misschien vinden wij als gewijden dat ook wel jammer."

Creatief

Vorig jaar ging Willy Rekveld nog voor in de aswoensdagviering in Lonneker maar dit jaar was er geen priester beschikbaar om het askruisje aan de Lonneker parochianen op te leggen. Tot teleurstelling van veel vooral oudere parochianen. De werkgroep Voorgangers van de Jacobuskerk in Lonneker zocht een creatieve manier om deze groep tegemoet te komen.
Het plan was om in Groenlo gewijde as op te halen. De kerkgangers konden die dan zelf op hun voorhoofd aanbrengen. Maar pastoor André Monninkhof blokkeerde dat plan.
Voor Wim Gaalman uit Oldenzaal, kritisch katholiek, is het een bewijs dat de organisatie van de kerk steeds verder van de mensen af komt te staan. Gaalman: "men streeft weer naar een kerk waar de clerus de dienst uitmaakt. Naar de gelovigen wordt amper nog geluisterd."
Woensdag 14 februari Overijssel Vandaag
Zondag 18 februari Hoogtij
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.