nieuws

Special Olympics shorttrack in Enschede: "Ik heb er onwijs super zin in"

Er is een heuse openingsceremonie en de deelnemers leggen allemaal de olympische eed af. "En op het einde is iedereen winnaar", lacht Rieke Tibben van de Hengelose IJsclub, de organiserende vereniging van de Special Olympics.
Op de dag dat de Twentse heldin Jorien ter Mors op de Olympische Spelen in Pyeongchang de 1500 meter rijdt, volgen tientallen schaatsers met een verstandelijke beperking haar voorbeeld op de IJsbaan Twente in Enschede. Ze doen mee aan de Special Olympics. Een shorttracktoernooi speciaal voor G-schaatsers.

"Onwijs super zin in"

Een van de deelnemers vertelt dat het korte bochtenwerk de reden is waarom hij shorttracken leuker vindt dan schaatsen op de lange baan. "Ik heb er echt onwijs super zin in", besluit hij.
"Goed starten en goed diep zitten", legt een andere deelnemers haar sleutel tot succes uit. "En als ik dan ook de bochten goed doorkom, dan is de kans groot dat ik op het podium kom."
De Special Olympics worden voor het eerst in Enschede gehouden. "Elk jaar organiseert een andere schaatsvereniging de wedstrijd", vertelt Rieke Tibben van de Hengelose IJsclub. "Wij wilden het heel graag een keer in Enschede houden en dat is gelukt. Het is ook een mooie promotie voor de ijsbaan hier, want er lopen veel mensen rond die hier nog nooit geweest zijn."

"Podium dat ze verdienen"

Tibben legt uit dat de Special Olympics voor de deelnemers meer betekent dan zomaar een wedstrijd schaatsen. "Ze krijgen heel vaak te horen dat ze dingen niet kunnen of dat ze ergens niet goed genoeg voor zijn. Op dagen als deze stijgen ze boven zichzelf uit. Ze krijgen het podium dat ze verdienen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.