nieuws

Kok John Spruit van het Enschedese Koetshuis is wereldkampioen stamppot maken

Wereldkampioen stamppot maken John Spruit
Wereldkampioen stamppot maken John Spruit © Jaap Hoekzema
Een pastinaak-stamppot met in Oloroso sherry gewelde rozijnen. En dat geserveerd in schelpen. De juryleden van het wereldkampioenschap stamppot maken wisten niet wat ze zagen en proefden. En dus werd John Spruit uit Enschede vanmiddag wereldkampioen.
"Ik voel me net Sven Kramer! De telefoon staat roodgloeiend, pers en supermarkten buitelen over elkaar heen omdat ze wat van me willen. Ik weet niet wat ik meemaak."

Wereldformaat

De prestatie van John Spruit, in het dagelijkse leven de eigen van Bistro Het Koetshuis in Enschede, is dan ook van wereldformaat. Letterlijk. Met een exclusieve pastinaak-stamppot veroverde hij vanmiddag in Groningen de wereldtitel stamppot maken. Hij liet liefst 44 internationale deelnemers achter zich.
Het was de vierde keer dat hij meedeed aan de wedstrijd, nog nooit werd hij eerste. Maar hij had deze keer ook echt uitgepakt: "Ik wilde er echt wat speciaals van maken. Dit moest geen standaard bord stamppot rauwe andijvie worden, met een kuiltje jus. Al is dat ook heerlijk, hoor."

Net chocolade

Spruit slaagde in zijn opzet. Zijn pastinaak-stamppot, geserveerd op schelpen, overdonderde de jury compleet. "Dit hadden ze nog nooit gezien. En geproefd ook." Want de rozijnen die hij door de stamppot deed liet hij wellen in een sjieke Oloroso sherry, uit 1980. "Da's net chocolade."
Thuisgekomen in zijn Koetshuis staan ze in de rij voor zijn prijswinnende gerecht. De klanten natuurlijk, maar er hebben zich ook al drie supermarkten gemeld die de stamppot willen opnemen in hun assortiment. Compleet met demonstraties in de winkel: "Die opties ga ik volgende week maar eens rustig bekijken."

Vol gas door

Want tijd om het te laten doordringen heeft de geboren Rotterdammer nog niet gehad. Het restaurant zat vol, dus zelfs een borrel om het te vieren zit er nog niet in. "Vol gas meteen weer. Die borrel komt nog wel vanavond."
Die gasten zullen ook nog even geduld moeten hebben, het gerecht staat nog niet op het menu. "Iedereen is nu wel nieuwsgierig geworden. Snap ik wel, ik denk dat ik hem volgende week op het menu zet. Eerst even bijkomen van alle drukte."
 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.