nieuws

Eigenaar verwoest huis van stro Kampen heeft alweer plannen: ‘Moet weer iets bijzonders worden’

Op het moment dat Henk Schuring uit Kampen zijn huis van stro in vlammen op zag gaan, was hij alweer bezig met de toekomst: “Halverwege de brand wist ik al dat er niets meer te redden viel en dat het dus wel nieuwbouw moest worden.”
Een een ding weet hij nu ook al: het wordt zeker geen recht-toe-recht-aan-woning. “Behalve een mooi ontwerp moet het compleet energieneutraal worden.”

Brandpunt van nieuws
De revolutionaire woning van Henk Schuring (57) en partner Janna de Haan was de afgelopen dagen in het brandpunt van het nieuws. Een woning van stro die in de as werd gelegd… Tal van media besteedden er aandacht aan.

Opvallend is dat hij geen moment teneergeslagen klinkt. Zegt vooral het positieve uit het hele ‘avontuur’ te willen halen: “Ach, laat ik het zo zeggen: ik vond het met name een hele bijzondere ervaring.”

Levenswerk
Tien jaar had het Kamper stel aan het huis gewerkt. Het was echt een levenswerk geworden: “We woonden er al een jaar of acht, maar waren eigenlijk altijd nog bezig met de bouw.”
De oorzaak is onbekend en het is ook maar de vraag of die vanwege de enorme puinhoop ooit achterhaald zal worden. “De man van de technische recherche zei al: ‘Vertel me maar waar ik moet beginnen’.”
Of de verzekeraar de schade dekt, is nu de volgende vraag. “Dat loopt nog. Nee, het was geen probleem om het huis te verzekeren. De brandweer zag immers geen problemen en had een vergunning afgegeven.”

Missie
Na een paar dagen in een hotel te hebben doorgebracht, woont het stel momenteel bij vrienden. “We zijn nu op zoek naar vervangende woonruimte.”

Het is de bedoeling dat het nieuwe huis op de huidige plek zal verrijzen: “Ik was vooral zó blij met het ontwerp. Maar of het er opnieuw zo uit zal zien zijn we nog niet uit. Ook niet of het huis opnieuw van stro wordt gemaakt. Wat ik wel weet is dat het opnieuw iets bijzonders moet worden.”
Want het stel zegt een missie te hebben: “Ik snap dat deze brand het imago geen goed heeft gedaan, maar we willen vooral aantonen dat ecologische huizen niet alleen maar hutjes op de hei zijn waarin gesjeesde figuren wonen. Dat dit soort milieuvriendelijke huizen wel degelijk heel erg mooi kan zijn.”
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.