nieuws

Gedeputeerde Hester Maij hoopt op 'inhoudelijk' debat over risico's geiten

Het is niet haar favoriete dossier: de gezondheidsrisico's van geitenhouderijen. Een beladen onderwerp, omdat de GGD schat dat in Overijssel elk jaar zo'n 380 mensen een longontsteking krijgen omdat ze in de buurt van geiten wonen. "Gezondheid staat voorop", aldus de gedeputeerde. Maar een 'geitenstop' zoals de provincies Brabant en Gelderland hebben ingesteld, is volgens haar niet noodzakelijk.
De gedeputeerde met onder meer landbouw in haar portefeuille hoopt aan de vooravond van het politieke debat in de Provinciale Staten dat het een inhoudelijk debat wordt, gebaseerd op feiten. "Ik hecht eraan dat de inhoud goed besproken wordt."
De uitkomsten laten nog wat ruimte over. Maij: "Het is namelijk nog niet bewezen dat het echt om 377 personen gaat. Zo is de koppeling tussen longontsteking en geitenhouderijen niet door huisartsen onderzocht."
De GGD heeft de cijfers overgenomen uit Brabant, uit een gebied met veel intensieve veehouderij. Maij: "Er is gerekend met cijfers uit Brabant. Het is een doorberekening. Brabant en Overijssel zijn anders en dat staat ook in dat rapport van de GGD."

Zorgen

De gedeputeerde pleit daarom voor een landelijk onderzoek naar de risico's van geitenhouderijen. Dat onderzoek komt er ook, maar is over twee jaar afgerond. Duurt dat niet te lang? "We hebben de minister gevraagd om een onderzoek, maar zorg wel dat het zorgvuldig gebeurt."
In de tussentijd een verbod opleggen, zoals Gelderland en Brabant, is volgens Maij niet noodzakelijk. "Het op slot zetten van een hele sector is wel een hele zware maatregel voor een risico. We hebben eerst duidelijkheid nodig, want dat weten we nu niet."
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.