nieuws

D66 komt in actie voor plastic zwerfvuil: de maat is vol

D66 vraagt de provincie om 200.000 euro uit te trekken voor het aanpakken van plastic zwerfafval. “De maat is vol en we moeten aan de slag”, zegt Wybren Bakker.
“Gisteren liep ik langs de IJssel en dan heb ik mijn handen weer vol met troep en dan denk ik, waarom ligt het hier?” Bakker denkt dat het belangrijk is dat mensen weten wat er al gebeurt om plastic op te ruimen en te recyclen.
Hij heeft daarom een initiatiefvoorstel gemaakt, dat eind vorig jaar bij Provinciale Staten is ingediend. Morgen wordt het voor het eerst door de provinciale politiek besproken.

Deventer Schoon Familie

In het initiatiefvoorstel staan ideeën hoe de inwoners van Overijssel bewust worden van het probleem rond plastic afval. Zo noemt Bakker een initiatief in Deventer, de Deventer Schoon Familie, waarbij bewoners zich vrijwillig inzetten om om zwerfvuil in hun buurt op te ruimen.
Door dit soort initiatieven in de schijnwerpers te zetten hoopt Bakker dat meer inwoners van Overijssel hun omgeving schoon maken en schoon houden.

Nieuwe initiatieven

“Met een financieel steuntje in de rug van de provincie kunnen inwoners geholpen worden om nieuwe initiatieven op te zetten.” Bakker ziet ook graag dat scholen projecten beginnen. “Een school kan proberen afvalvrij te worden, waardoor kinderen bewuster worden wat er nou rondom afval gebeurt.”
“Ook bedrijven kunnen meedoen”, vervolgt de D66-politicus. “Laat ze maar met projecten komen om afvalvrij te worden en dan horen wij wel tegen welke regels ze aanlopen en kunnen wij vanuit de provincie proberen iets aan die regelgeving te doen.”

Stofzuigers van hergebruikt plastic

Bakker wil ook dat mensen gaan horen wat met het plastic gebeurt wanneer ze het in de daarvoor bestemde container doen. “Wist u dat dat daar bijvoorbeeld nieuwe stofzuigers van worden gemaakt?”
Of D66 voldoende steun krijgt voor het initiatiefvoorstel bij andere partijen? Bakker antwoord met vertrouwen: “Ik denk dat er draagvlak is om met elkaar aan de slag te gaan.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.