nieuws

Meeste wietplantages ontmanteld in oosten, maar wel minder dan vorig jaar

Minder kwekerijen ontmanteld
Minder kwekerijen ontmanteld © iStock
De politie Oost-Nederland (Gelderland en Overijssel) heeft vorig jaar de meeste hennepkwekerijen ontmanteld van alle korpsen in Nederland. In totaal waren dat er 761. Het is wel een daling ten opzichte van een jaar eerder, toen er 866 kwekerijen werden ontruimd.
In heel Nederland werden vorig jaar 4670 kwekerijen ontmanteld en vernietigd. Een jaar eerder waren dat er nog 5538. Het aantal meldingen over illegale hennepkwekerijen lag vorig jaar ook iets lager dan voorheen.

Dertien per dag
"Dat is best een grote terugloop", zegt John Jespers, landelijk coördinator hennep politie. "Toch gaat het nog om gemiddeld dertien opgerolde plantages per dag."
Jespers legt uit dat de oorzaak van de daling kan liggen in de prioritering die de lokale driehoek geeft aan het ruimen van hennepkwekerijen. "Gemeenten hebben ook te kampen met andere vormen van criminaliteit waar mogelijk meer capaciteit naartoe is gegaan."

Intensiveren

Voor de aanpak van hennep werkt de politie samen met het Openbaar Ministerie, de Belastingdienst, gemeentebesturen, woningcorporaties, energiemaatschappijen en verzekeraars.
"De samenwerking is prima, maar het is wellicht tijd om weer samen na te denken hoe we de aanpak kunnen intensiveren."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.