nieuws

Commissaris van de Koning: Gedeputeerde Van Haaf houdt zich aan afspraken

De bedrijfsactiviteiten van de echtgenoot van VVD-gedeputeerde Monique van Haaf zijn bekend bij de provincie Overijssel. Met haar zijn in het college afspraken gemaakt om de schijn van belangenverstrengeling te voorkomen. Daar heeft Van Haaf zich keurig aan gehouden.
Dat verklaart de Commissaris van de Koning Boele Staal naar aanleiding over de ophef over de rol van gedeputeerde Van Haaf met betrekking tot het Energiefonds Overijssel dat 5,4 miljoen euro stak in het Deventer bedrijf WOAB dat voor de helft van de echtgenoot van Van Haaf is.  Zelf is de gedeputeerde namens de provincie toezichthouder van het Energiefonds.  
"Gedeputeerde Monique van Haaf heeft mij naar aanleiding van het aftreden van een gemeenteraadslid in Deventer gemeld dat haar echtgenoot K. Jager betrokken is bij het bedrijf WOAB in Deventer. Een feit dat bij de provincie al geruime tijd bekend was", aldus de Commissaris van de Koning.

Geen bezwaren

Ten tijde van de benoeming van gedeputeerde Van Haaf in 2015 zijn de bedrijfsactiviteiten van haar echtgenoot aan de orde geweest bij de commissie benoembaarheid gedeputeerden. Daar zijn geen bezwaren geconstateerd. Wel is met haar afgesproken dat zij zou melden als er in die activiteiten wijzigingen zouden optreden mochten die potentieel de belangen van de provincie raken.
Dat heeft er toe geleid dat gedeputeerde Van Haaf eind 2016 bij de toenmalig Commissaris van de Koning Ank Bijleveld-Schouten melding heeft gemaakt van het feit dat haar echtgenoot een belang had gekregen in het bedrijf WOAB. De Commissaris heeft de gedeputeerde laten weten dat er geen bezwaren waren mits de gedeputeerde niet zou deelnemen aan voorbereiding, bespreking en besluitvorming.
Tijdens vergaderingen van het college van Gedeputeerde Staten heeft gedeputeerde Van Haaf in voorkomende gevallen laten weten niet betrokken te willen zijn vanwege eventuele schijn van belangenverstrengeling.

Energiefonds opereert zelfstandig

"Ten aanzien van het Energiefonds wil ik benadrukken dat de provincie Overijssel op afstand staat. De provincie is weliswaar enig aandeelhouder, maar gaat niet inhoudelijk over concrete investeringen in projecten die het fonds doet. Het Energiefonds heeft een eigen directie die zelfstandig opereert, bijgestaan door een onafhankelijke adviescommissie", meldt Commissaris Staal over dat specifieke geval.

"Begin 2017 heeft gedeputeerde Van Haaf tijdelijk haar collega Erik Lievers vervangen, nadat hij was afgetreden. Ook daar heeft zij nadrukkelijk zowel in de ambtelijke als bestuurlijke contacten geen betrokkenheid gehad bij de voorbereiding, bespreking en besluitvorming waar deze mogelijk zou kunnen raken aan de belangen van haar echtgenoot. Zo heeft zij toen bijvoorbeeld het voorbereiden en het tekenen van de Citydeal  ‘energiebesparing door de markt’ aan een ander collegelid gelaten."

Gedeputeerde handelde naar afspraken

"Gedeputeerde Van Haaf is zich altijd terdege bewust geweest van mogelijke belangenverstrengeling, heeft daar altijd open over gecommuniceerd, zowel naar ambtelijke organisatie en college, en gehandeld naar de afspraken die daar over met haar zijn gemaakt", besluit de Overijsselse Commissaris zijn officiële reactie in deze kwestie. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.