nieuws

Illegale vogelhandel volgens Zwolse vogelbeurs moeilijk uit te bannen

Op de grootste vogelbeurs van Europa in de Zwolse IJsselhallen zijn dit weekend opnieuw illegale vogels aangetroffen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft bij één buitenlandse handelaar meer dan honderd illegale Afrikaanse vogels in beslag genomen. De organisatie betreurt dat, maar zegt dat de illegale handel moeilijk te voorkomen is.
"We zijn er absoluut niet blij mee", zegt organisator Harm de Graaf. "Ook al betreft het slechts drie foute handelaren van de in totaal 550 die onze beurs bezoeken, iedereen heeft het er toch over. Het is slechte publiciteit."

Illegale handel moeilijk te stoppen

Maar het is volgens de organisator ook een probleem dat moeilijk aan te pakken is. "Wij kunnen onmogelijk alle vogels van de handelaren op voorhand controleren. We beginnen 's ochtends om zes uur, dan komen alle handelaren met hun waar aan. We praten over zo'n tweehonderdvijftig- tot driehonderdduizend vogels. We hebben niet de capaciteit en wettelijke mogelijkheden om al die dieren te controleren", zegt De Graaf. 
Vandaar dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit elk jaar met een team van ongeveer twintig inspecteurs op de beurs aanwezig is. Ze proberen de illegale handelaren, die ze vaak al langer in beeld hebben, er tussenuit te halen. De organisatie van de vogelbeurs heeft zelf een team vrijwilligers rondlopen die samen met een aantal dierenartsen letten op de gezondheid en het welzijn van de vogels.

Foute handelaren weren

De organisatie doet haar best om de schrijnende illegale handel in vogels te voorkomen, maar krijgt van de NVWA niet alle informatie om foute handelaren voor langere tijd van de beurs te weren. "De namen van de handelaren die tegen de lamp lopen, worden door de NVWA niet vrijgegeven, dat heeft alles te maken met de privacywetgeving en dus weten we ook niet wie het zijn."
Zelf verafschuwt Harm de Graaf de illegale vogelhandel met klem. "Ik heb videobeelden gezien van vogels uit Zuid-Amerika die in petflessen langs de douane gesmokkeld werden, ook kolibries die in toiletpapier gewikkeld waren, zaken die wij als vogelbeurs sterk veroordelen, maar helaas is de illegale handel moeilijk te stoppen", aldus De Graaf.

Zwolse vogelbeurs grootste van Europa

"Ik wil er graag nog wel aan toevoegen dat het dit jaar op onze beurs slechts drie handelaren betrof, van wie één handelaar de meeste van de ruim honderd illegale vogels bij zich had. De overige 547 handelaren houden zich keurig aan de regels, ik zou het fijn vinden als we ook een keer op een positieve manier in de publiciteit komen met onze beurs, die dankzij de inzet van ruim 85 vrijwilligers inmiddels is uitgegroeid tot de grootste vogelbeurs van Europa."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.