nieuws

Statenfractie PvdA komt met motie en wil hoofdelijke stemming over geitenhouderijen

De fractie van de PvdA dient woensdag in Provinciale Staten een voorstel in om de geitenhouderijen aan banden te leggen. Aanleiding voor de motie is de gezondheidsanalyse van de GGD. Volgens de gezondheidsdienst hebben bijna 400 mensen jaarlijks een verhoogde kans op een longontsteking als ze in de buurt wonen van een geitenbedrijf.
De meeste partijen hebben in een commissievergadering eerder al laten weten dat ze de analyse van de GGD geen reden vinden om de geitenhouderijen aan banden te leggen. Toch komt de PvdA overmorgen met een voorstel.
Statenlid Annemieke Wissink: “Iedereen wil zeker zijn van een gezonde leefomgeving, alle partijen zeggen dat in hun verkiezingsprogramma. Woensdag is de keus simpel, kies je voor het geld of voor de gezondheid".
De coalitiepartijen vinden het te kort door de bocht om tot een verbod op de uitbreiding te komen, zij willen dat omwonenden en geitenhouders met elkaar in gesprek gaan.
'Van praten krijg je niet minder longontsteking' 
Wissink ziet daar niets in.”Van praten krijg je niet minder longontsteking. De verantwoordelijkheid ligt bij ons, bij de politiek en we moeten het niet afschuiven op een gesprek met de omgeving”.

Waarom een hoofdelijke stemming?

“We merken dat het voor heel veel mensen heel persoonlijk ligt. Het is niet een kwestie van partijpolitiek. Het gaat erom wat jezelf als fundamentele waarde hebt en daarom vragen we aan ieder Statenlid afzonderlijk om kleur te bekennen”, aldus Annemieke Wissink van de PvdA.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.