nieuws

Aantal weidevogels in Overijssel blijft afnemen

De weidevogelstand in Overijssel blijft om aandacht vragen. Dat schrijft de provincie. Vooral de ontwikkeling van het aantal grutto's en kieviten is problematisch. Deze weidevogels zijn in steeds mindere mate aanwezig in Overijssel.
Het aantal kieviten daalt, op enkele korte oplevingen na, vrijwel constant sinds 2003. Ook het aantal grutto's laat een constante daling zien, al is de stand van deze vogel sinds 2012 wel nagenoeg gelijk gebleven. Van het aantal weidevogels dat in 1994 in de provincie aanwezig was, is nu nog 61 procent over.

Inspanning boeren belangrijk

De provincie stimuleert agrariërs om percelen met broedende weidevogels later te maaien. Boeren krijgen hier vergoedingen voor.
Sinds 2010 zijn agrarische natuurverenigingen verantwoordelijk voor de uitvoering van het beleid voor gebieden met veel weidevogels. Zo wordt er per gebied een beheerplan opgesteld. De verwachting is dat dit de komende jaren tot goede resultaten zal leiden.

Verdwenen

De scholekster, kievit en wulp zijn in verschillende delen van Salland en Twente al vrijwel volledig verdwenen. Over de gehele provincie gezien, laten de wulp en de tureluur sinds 2014 juist weer een toename zien.
Klik voor vergroting

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.