nieuws

'Asbestvrij Overijssel in gevaar door tekort aan saneerders'

Alle asbestdaken in Overijssel moeten in 2024 zijn gesaneerd, maar door een tekort aan asbestsaneerders dreigt de deadline in gevaar te komen. CDA en SP Overijssel luiden de noodklok met een open brief en dragen direct een oplossing aan: 'Het UWV en gemeenten moeten investeren om werkzoekenden op te leiden tot saneerder'.
In Overijssel moet de komende zes jaar nog tien miljoen vierkante meter asbest worden gesaneerd. "De grote uitdaging zit hem vooral in het vinden van mensen die deze klus gaan uitvoeren. Zelfs al zou morgen iedereen besluiten dat zij hun asbestdaken willen laten saneren dan gaan we de deadline alsnog niet halen, omdat de man- en vrouwkracht hiervoor ontbreekt", stellen de partijen.

Subsidie
Per 2024 geldt er een verbod op asbestdaken. Panden met asbest zijn vanaf dat moment niet meer verzekerd. In Overijssel is inmiddels twee van de twaalf miljoen vierkante meter asbest gesaneerd. 
De provincie heeft vier miljoen euro uitgetrokken om eigenaren van panden met asbestdaken bewust te maken van de nieuwe wet. Bovendien is er sinds begin vorig jaar een subsidie voor de sanering. Het Rijk betaalt 4,50 euro per vierkante meter.

Angst voor gezondheid

Sinds januari van dit jaar stroomt bij veel saneerders het werk binnen, maar ontbreken de werkhanden. Het beroep van asbestsaneerder heeft volgens de partijen geen aantrekkelijk imago.
"De angst voor gezondheidsrisico’s en de benodigde opleiding schrikken af", stellen de partijen. "Door werkbezoeken is ons duidelijk geworden dat de angst voor gezondheidsproblemen niet nodig is. Vrijwel nergens wordt er volgens zoveel strikte regel- en wetgeving gewerkt als in de asbestsanering. Qua lichaamsbescherming, veiligheid en tijdsduur van daadwerkelijke sanering."

Banen
Het tekort aan asbestsaneerders biedt volgens de partijen kansen voor de Overijsselse arbeidsmarkt. "Een opleiding tot asbestsaneerder duurt ongeveer twee maanden. Vervolgens kunnen nieuwe saneerders na het behalen van hun vakdiploma’s aan de slag onder toeziend oog van een mentor. Mensen met bijvoorbeeld een achterstand tot de arbeidsmarkt kunnen in relatief korte tijd worden opgeleid tot asbestsaneerders."
Vanwege het tekort aan saneerders, is er volgens de provinciale partijen vrijwel honderd procent baangarantie. "Hierin is al een mooi initiatief ontstaan door een samenwerking tussen een intermediair en veertien saneerders in Overijssel. Bijstandsgerechtigden kunnen met behoud van uitkering de tweemaandelijkse opleiding volgen. Aansluitend krijgen zij een contract voor zes maanden aangeboden."
Door de terugloop van instroom van mensen, dreigt het initiatief op te drogen. De partijen stellen voor dat het UWV en gemeenten investeren in mensen door de opleiding te betalen. "Dan kan de branche verder met saneren en het behalen van de opgelegde doelstelling. Ook voor de provincie zien we een rol weggelegd waar het gaat om stimuleren van werkgelegenheid en het realiseren van onze asbestdoelstelling."
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.