nieuws

Sem uit Bentelo trekt na barbaarse trainingen aan langste eind: wereldkampioen touwtrekken

Hij trainde zich maandenlang suf, maar trok uiteindelijk aan het langste eind. Sem Hobert (26) uit Bentelo werd gisteren in China met zijn team wereldkampioen touwtrekken.
Hij is al jaren lid van De Hagmöll Trekkers in zijn woonplaats, maar speciaal voor de mondiale titelstrijd was hij de gelederen van het team Lagerweij komen versterken.

“Een club uit Renswoude. Onder die naam hebben we ook meegedaan aan het wk, maar eigenlijk moet je het meer zien als een team dat de kleuren van Oranje verdedigt”, zo laat hij vanuit het Chinese Xuzhou weten. “Vandaar dat je kunt zeggen dat Nederland wereldkampioen is geworden.”

Nadat Hobert en zijn teamleden vorige week zondag in China landden, kwamen ze de hele week in actie. Met de finale zondagmiddag tegen Baskenland als enerverende apotheose.

Ontberingen

Het was een week van spanning en sensatie, maar ook van ontberingen. Zo moesten de acht mannen nog op korte termijn twaalf kilo kwijtraken, zo bleek vlak voor het belangrijke weegmoment. “Dat hebben we gedaan door een hele avond in een badhuis door te brengen en al die kilo’s eraf te zweten.”
Het team kwam uit in de categorie tot zeshonderd kilo. “Ik begreep dat het nog maar de tweede keer is dat een Nederlands team goud heeft gewonnen. Oranje deed het trouwens sowieso goed. In vier andere klassen wonnen we zilver.” In deze categorieën deden ook twee touwtrekkers uit het Overijsselse Witharen mee.

'Mooier wordt het niet'
Hobert werkte maandenlang naar het toernooi toe. “We begonnen met een keer in de week trainen, maar op een gegeven moment groeide dat uit naar vier keer per week. Voor mij was het een uur rijden, twee tot tweeënhalf uur trainen en dan nog weer een uur terug.”
Vandaar dat hij het voor gezien houdt. Hobert gaat nu terug naar zijn eigen cluppie De Hagmöll Trekkers. “Ik begin straks een studie en dan is het allemaal niet meer te doen. Bovendien, wereldkampioen… mooier dan dit wordt het niet!”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.