nieuws

Schikt gemeente Twenterand 1,2 miljoen in kwestie Oosterweilanden?

Dossier Oosterweilanden gemeente Twenterand
Dossier Oosterweilanden gemeente Twenterand © Flickr Creative Commons / Images Money
De gemeenteraad van Twenterand wordt volgende week in een besloten bijeenkomst bijgepraat over de kwestie Oosterweilanden. Dat heeft wethouder Scholten vanavond toegezegd aan de raad. Er is commotie in de raad ontstaan nadat weekblad De Roskam publiceerde dat de gemeente een schikking heeft getroffen met twee voormalige grondeigenaren van de Oosterweilanden.
Met de schikking zou een bedrag van 1,2 miljoen euro zijn gemoeid. De raad weet van niks. Oppositiepartij Gemeentebelang Twenterand (GBT) stelde hierover vragen aan wethouder Scholten (CDA). Fractievoorzitter van GBT Mark Paters vroeg zich af of de berichtgeving klopt en waarom de raad het dan uit de media moeten vernemen.
Wethouder Scholten wilde niet bevestigen of berichten over een schikking kloppen. Of dat er mogelijk een lek op het gemeentehuis zou zijn. De wethouder stelt dat in de kwestie Oosterweilanden de gemeenteraad als eerste op de hoogte zal worden gebracht. Volgende week dinsdag wil hij in beslotenheid de stand van zaken bespreken.   

Bestemmingsplan gewijzigd

De kwestie Oosterweilanden speelt al vijf jaar in Twenterand. Twee families uit Vriezenveen eisen van de gemeente een bedrag van 800.000 euro. Het gaat om een boete die de gemeente moet betalen, omdat de families nooit zijn ingelicht over de wijziging van het bestemmingsplan van grond dat de gemeente in 2004 voor 280.000 euro van hen had gekocht.
De grond ter grote van 70.000 vierkante meter, werd door de gemeente gekocht voor het bedrijventerrein Oosterweilanden. Het bestemmingsplan werd vervolgens gewijzigd van landbouwgrond naar industrieterrein. Door die wijziging kregen de voormalige eigenaren recht op een compensatie, die echter niet werd betaald door de gemeente.

Voormalige eigenaren hebben recht op vergoeding

De families kregen niets te horen, terwijl dat wel in het koopcontract was vastgelegd. Daarin is ook vastgelegd dat er een boete staat op het niet nakomen van gemaakte afspraken. Op basis daarvan eisten de families een bedrag van in totaal 1,6 miljoen euro. De gemeente vocht dit via de rechter aan.
De rechter oordeelde in 2015 dat de gemeente een boete van €420.500,- moet betalen. De gemeente was het hier niet mee eens en ging in beroep. Ook wilde de gemeente de notaris aansprakelijk stellen omdat er fouten gemaakt zouden zijn.
Wethouder trad af
De slepende juridische kwestie duurt nu al jaren. In 2015 trad wethouder Johan van Oordt af, onder meer vanwege het dossier Oosterweilanden. Of de gemeente daadwerkelijk gaat schikken met de beide families voor de som van 1,2 miljoen euro moet volgende week blijken.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.