nieuws

Europese steun voor samenwerkende ondernemers in Overijssel

Methode om sportblessure door hardlopen te voorkomen
Methode om sportblessure door hardlopen te voorkomen © RTV Oost / Esther Rikken
Acht projecten van ondernemers in Overijssel en Gelderland ontvangen een Europese bijdrage van 4 miljoen euro uit een subsidieprogramma. Hierin werken de EU, het Rijk en de provincies samen aan een slimme en schone economie die zorgt voor duurzame groei en werkgelegenheid. Speerpunten zijn innovatie en koolstofarme economie.
Onder meer een Thermo Akoestische Cooler uit Enschede en een bewegingssensor die blessures helpt voorkomen uit Hengelo worden met een subsidie beloond. 

Sportblessures

In een project dat sportblessures moet verminderen werken twee Overijsselse partijen samen aan een innovatief systeem om sporters een passend advies voor blessure beperkende sportschoenen te geven. De oplossing richt zich op het meten van de wijze waarop iemand (hard)loopt. Dit gebeurt door beweging met 3D-sensoren te meten en te combineren met druksensoren.

Alternatieve Koeling

In een project voor alternatieve koeling wordt een prototype van een betaalbare warmtepomp ontwikkeld die met behulp van thermoakoestiek (op basis van geluidsgolven) warmte omzet in koeling. Hierbij is geen elektriciteit nodig, wordt geen CO2 geproduceerd en er zijn geen bewegende onderdelen. Omdat er geen gebruik wordt gemaakt van schadelijke F-gassen (superbroeikasgassen) is het een goed alternatief voor bestaande koelsystemen. De terugverdientijd voor klanten is kort.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.