Komt verdachte 'voogdijmoord' vrij door gele keukenhandschoenen? Komt 'moordverdachte' vrij door onduidelijkheid gele handschoenen? Foto: RTV Oost - Tom Meerbeek
dinsdag 13 maart 2018 | 19:42 Laatst bijgewerkt: 13-3-2018 | 19:43
Door: Tom Meerbeek
 • Foto 1 foto

Was de Belg Glen Q. wel of niet aanwezig bij het ombrengen van Enschedeër Mustafa Kanat eind september 2014? Ja, zegt Justitie. Nee, zegt zijn verdediging. Mogelijk ligt het antwoord verscholen in gele rubberen keukenhandschoenen, zo bleek vandaag bij de hoger beroepszaak.

Door de rechtbank van Almelo werd Glen Q eerder veroordeeld tot elf jaar cel. Onder andere omdat zijn DNA was gevonden aan de binnenkant van gele keukenhandschoenen. Die handschoenen waren volgens medeverdachte Mike M. door Glen gedragen tijdens het neersteken van Mustafa Kanat.

Maar geen van de getuigen van de dodelijke steekpartij rept over gele handschoenen. "Sterker nog", zegt Glen's advocaat Jonk, "De zus van Kanat, die zegt er met de neus bovenop te hebben gestaan, zegt expliciet dat ze juist géén handschoenen heeft gezien bij de daders. En gele rubberen handschoenen, die waren echt wel opgevallen."

Tekst gaat verder onder de fotoGlen Q - fotograaf: eigen foto Glen Q.

Maar het is niet het enige argument waarmee advocaat Jonk zijn cliënt wil vrij krijgen. "Er zijn simpelweg geen bewijzen dat Glen op de plaats delict is geweest. Hij is door de rechtbank Almelo alleen veroordeeld, omdat mede- verdachte Mike M zégt dat Glen erbij was."

Signalement

"Geen van de signalementen die gegeven zijn door getuigen, past op het profiel van mijn cliënt. Zo zegt de zus van het slachtoffer dat 'de tweede man' een Indonesisch uiterlijk had, met getinte huid, spleetogen en lang stijl haar. Maar Glen is blank en heeft kort haar.

De tweede en derde getuigen zeggen een 'opvallend dun, iel ventje te hebben gezien, van ongeveer 1.70 meter. Maar Glen is langer en erg gespierd. Hij heeft net voor niets de bijnaam 'fietspomp' gekregen."

Foslo

Ook tijdens een zogenoemde Foslo-confrontatie is Glen niet herkend. Bij een Foslo worden foto's van een verdachte en minimaal vijf andere personen die uiterlijk gelijkenis vertonen getoond aan een getuige.

Ander bewijs waarop de Belg door de rechtbank is veroordeeld, zijn gedumpte kledingstukken waarop zijn DNA zat. De kledingstukken waren langs de snelweg gedumpt, net als de moordwapens. "Maar op die kleding zit geen DNA van het slachtoffer, dus dat zegt niets over de steekpartij." Glen heeft eerder verklaard dat hij die kleding heeft aangepast, maar dat het niet zijn maat was. 

Onwaarschijnlijk

"Het is onwaarschijnlijk dat Glen de tweede dader is", zegt advocaat Jonk. Hij wil dan ook dat de Belg voorlopig op vrije voeten komt. Het Gerechtshof in Arnhem doet vrijdag een uitspraak over dat verzoek.

Naast Glen en Mike is de ex van Mustafa Kanat, Ellen G., verdachte. Justitie denkt dat zij een moordcomplot heeft opgezet met de Belgen. Ook haar moeder heeft ze volgens het OM betrokken. "Ze heeft het ombrengen van Kanat uitgelokt", zegt Justitie.

Tekst gaat verder onder de fotoSlachtoffer Mustafa Kanat en zijn dochtertje - fotograaf: eigen foto Slachtoffer Mustafa Kanat en zijn dochtertje

Psychisch onderzoek Ellen

Op de volgende hoger beroepszitting bij het Gerechtshof gaat het OM vragen of Ellen zich psychisch wil laten onderzoeken. Bij een eerder verzoek daartoe, heeft ze geweigerd mee te werken. 

Ellen G. en Mustafa Kanat hadden een conflict over de omgangsregeling van hun dochtertje van anderhalf jaar oud. Vlak voordat Kanat werd doodgestoken, besloot een rechter dat Ellen naar Enschede moest verhuizen met haar dochtertje. Als ze dat niet zou doen, dreigde er een dwangsom van 250 euro per dag.

Stapvoets

Ellen, die inmiddels in Bergen op Zoom op een geheim adres woont en een relatie had met de Belg Mike M., was daar boos over en zei dat ze wilde dat haar ex-vriend dood was. Diezelfde week reed ze samen met Mike naar Enschede. Volgens haar om een nieuwe huurwoning te zoeken, volgens Justitie om Mike te laten zien waar Mustafa woonde. "Ze reden stapvoets langs zijn flat", zegt het OM, "dat blijkt uit navigatiegegevens, maar in die flat was op dat moment geen woning te huur."

Tekst gaat verder onder de fotoEllen G en Mike M - fotograaf: eigen foto Ellen G. en Mike M.

Twee dagen erna is Mike volgens Justitie met een kompaan naar Enschede gereden, om Kanat "een lesje te leren". Ze waren gewapend met messen. In Enschede aangekomen gingen ze de confrontatie met het slachtoffer aan in de portiek van zijn woning. 

Na een woordenwisseling staken ze het slachtoffer neer. Kanat overleefde de steekpartij niet. Glen en Mike werden er voor veroordeeld tot 11 jaar cel.

Ellen werd door de rechtbank in Almelo vrijgesproken omdat medeplichtigheid toen niet kon worden bewezen. Tegen haar was ook vijftien jaar cel geëist. Ook de oma (60) werd vrijgesproken van medeplichtigheid, terwijl het OM dertig maanden cel eiste.

In alle zaken dient nu hoger beroep. De eerstvolgende zitting is eind mei. 

Gerelateerde artikelen

16 mrtBelg blijft vastzitten voor Enschedese 'voogdijmoord'6 mrtAlles wat je wilt weten over de 'voogdijmoord' Enschede5 mrtHoger beroep 'voogdijmoord' Enschede gaat dit najaar verder5 mrtZus van slachtoffer in voogdijmoord: "Ex zit achter moord"5 mrtHoger beroepszaak rond voogdijmoord in Enschede uitgesteld2016Elf jaar cel voor moordenaars Kanat; ex-vriendin vrijgesproken in voogdijmoord2016Eis 2,5 jaar cel voor medeplichtigheid aan moord op Mustafa Kanat uit Enschede201613 en 15 jaar celstraf geëist voor voogdijmoord Mustafa Kanat uit Enschede2016Zus vermoorde Mustafa Kanat uit Enschede: 'Hij was de gelukkigste man op de aarde'2016Rechtszaak moord Mustafa Kanat Enschede onderbroken; verdachte door misverstand niet aanwezig2016Centrale vraag in moordzaak Mustafa Kanat nog onbeantwoord na eerste dag2016Liveblog: Inhoudelijke behandeling 'voogdijmoord' op Mustafa Kanat uit Enschede2016Verdachten van moord op Mustafa Kanat uit Enschede voor de rechter2016"19-jarige Belg bracht dodelijke steek toe in voogdijmoord Enschede"2016Nog veel onduidelijkheid in strafzaak rond voogdijmoord Enschede2015Hoofdverdachte dodelijke steekpartij Enschede moet in kliniek onderzocht worden 2015Politie tevreden over reconstructie moord op Enschedeër Mustafa Kanat2015Politie uren druk met reconstructie moord op Mustafa Kanat uit Enschede2015Fazantstraat in Enschede afgezet voor reconstructie moord Mustafa Kanat2015Reconstructie in Fazantstraat Enschede waar Mustafa Kanat doodgestoken werd2015Officier van justitie afwezig: behandeling Enschedese moordzaak uitgesteld2015Drie van de vier hoofdverdachten moord Mustafa Kanat uit Enschede blijven vastzitten2015Verdachten moord Fazantstraat Enschede blijven vast, weinig schot in strafzaak2015"Moord op Mustafa Kanat uit Enschede was minutieus voorbereid"2014'Voogdijruzie mogelijk motief doden man uit Enschede'2014"25-jarige slachtoffer misdrijf Enschede was een rustige jongen"

Laatste Video's

 • Edwin Evers uit Hardenberg stopt met ochtendshow op Radio 538
 • Hengelo vraagt informatie op over nationale intocht Sinterklaas
 • Vijfhonderd Twentse scholieren 'Wandelen voor Water' in en rondom Enschede en Hengelo
 • Experiment in kas geslaagd: teler uit Raalte vervroegt start van het aspergeseizoen
 • Nog steeds meer rollators dan smartphones bij Crea Weekend in Hardenberg
 • Eerenberg (D66) wil niet met PVV in college Enschede
 • Deze mensen komen dankzij voorkeursstemmen in de gemeenteraad
 • Door vogelgriep geteisterde eendenboer Kamperveen: 'Er valt mij niets te verwijten'
 • Landenwedstrijd springen en dressuur in 2019 eenmalig naar Twente
 • Goor grote winnaar verkiezingen Hof van Twente
 • Kinderspeelparadijs en klimhal naast sportcentrum De Scheg in Deventer
 • Lange file op A35 bij Borne door gekantelde bestelbus
 • Grote brand recyclingbedrijf Almelo
 • Grote brand verwoest woonboerderij in Geesteren
 • Auto crasht in weiland langs N348 bij Wesepe
 • Goor grote winnaar verkiezingen Hof van Twente
 • Politiek tekenaars maken hun punt in Enschede
 • Brandweerman gewond aan hoofd bij brand in IJsselmuiden
 • Twee keer raak op één dag: opnieuw wolf gezien in Overijssel
 • Vrijwilligster Bea zet gewapende overvaller uit kringloopwinkel in Almelo

Nieuws

 • 17:31 Weer diesel geloosd in sloot in Vriezenveen
 • 16:46 Linkerrijstrook A28 bij Zwolle is vrijgehouden wegens spoedtransport ambulance
 • 16:39     Door vogelgriep geteisterde eendenboer Kamperveen: 'Er valt mij niets te verwijten'
 • 16:24   Nog steeds meer rollators dan smartphones bij Crea Weekend in Hardenberg
 • 16:22   Vijfhonderd Twentse scholieren 'Wandelen voor Water' in en rondom Enschede en Hengelo
 • 16:10 Boer Pelleboer uit Mastenbroek krijgt Gouden Grutto Award
 • 15:57 Man uit Overdinkel aangehouden voor witwassen en valsheid in geschrifte
 • 15:48     Eerenberg (D66) wil niet met PVV in college Enschede
 • 15:17     Experiment in kas geslaagd: teler uit Raalte vervroegt start van het aspergeseizoen
 • 15:08 Carlijn Achtereekte geridderd voor gouden olympische medaille
 • 14:58 Fietser houdt hoofdwond over na botsing met auto in Enschede en moet naar het ziekenhuis
 • 14:23 Winkeliers Hengelo loven beloning van 500 euro uit voor tip diefstal
 • 13:04   Hengelo vraagt informatie op over nationale intocht Sinterklaas
 • 12:05     Kinderspeelparadijs en klimhal naast sportcentrum De Scheg in Deventer
 • 12:04 Negen Irakezen bevrijd uit vrachtwagen op parkeerplaats net over de grens bij De Lutte

Ziet u geen mogelijkheid om te stemmen? Klik dan hier. 

Jaarlijks belanden meer dan honderd pasgeboren baby's met kinkhoest in het ziekenhuis, in sommige gevallen kan de ziekte een dodelijke afloop hebben. Daarom neemt Staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid het advies van de Gezondheidsraad over en wil hij het mogelijk maken om alle zwangere vrouwen te enten tegen de zeer besmettelijke ziekte. 

Een kanttekening die de minister daarbij plaatst is dat de vaccinatie wel uitvoerbaar en betaalbaar moet zijn. Op dit moment kunnen zwangere vrouwen zich op eigen kosten laten enten, dat kost ongeveer 25 euro.

Wat vindt u? Moet de overheid de vaccinatie gratis aanbieden, vindt u dat de overheid die kosten beter in andere zorg kan steken of heeft u misschien andere bezwaren tegen vaccineren?

Laat het weten door te reageren! 

Praat mee
 • meestGelezen Grote brand recyclingbedrijf Almelo 23 mrt 2018 8:48
 • meestGelezen Je gelooft het niet: Juf Ank heeft luizen 23 mrt 2018 11:01
 • meestGelezen Linkerrijstrook A28 bij Zwolle is vrijgehouden wegens spoedtransport ambulance 23 mrt 2018 16:46
 • meestGelezen Jonge Heetenaren timmeren kist voor verongelukte vriend (26): 'Wout was van ons allemaal' 22 mrt 2018 13:12
 • meestGelezen Grote brand verwoest woonboerderij in Geesteren 23 mrt 2018 5:26
Informatie