nieuws

Twaalf multifunctionele gebouwen in Enschede: sport, zorg, onderwijs onder één dak

In Enschede moeten de komende jaren in totaal twaalf multifunctionele ontmoetingsclusters verrijzen: gebouwen waarin onder meer sport, zorg, onderwijs, kinderopvang en horeca worden gehuisvest. De eerste twee projecten zijn sinds deze week concreet. Sparta Enschede en Sportlust Glanerbrug hebben hun medewerking toegezegd.
Een van de uitgangspunten is dat Glanerbrug op termijn het zwembad terugkrijgt, dat ondanks felle protesten eind vorig jaar de deuren moest sluiten.

Enthousiaste minister
Deze week werd verantwoordelijk minister De Jonge (VWS) in Glanerbrug over de plannen geïnformeerd. “Hij reageerde erg enthousiast. Het is volgens hem zoals een hedendaagse maatschappij zou moeten functioneren. ‘Van elkaar, voor elkaar’, noemde hij het”, vertelt Sara Nijenhuis, een van de stuwende motoren achter het ambitieuze plan.
Het project komt uit de koker van Burgerinitiatief Enschede, een werkgroep van twaalf personen, onder wie directeuren van een verzorgingscentrum en een woningcorporatie.

De ‘denktank’ liet zich inspireren door de voetbalverenigingen Avanti en Rigtersbleek, waar al wordt gewerkt met meerdere voorzieningen onder één dak. Deze aanpak geldt nu als voorbeeld voor heel Enschede, dat daartoe is opgedeeld in twaalf districten.

Uitgangspunt is dat een bestaande sportclub de beheerder wordt van een nieuw te bouwen ontmoetingscentrum. Intussen zijn meerdere sportclubs benaderd. Sparta Enschede en Sportlust Glanerbrug hebben nu als eerste groen licht gegeven.

Kulturhus als voorbeeld

Het zogenoemde ontmoetingscluster is geïnspireerd op het Kulturhus, zoals menig dorp dat reeds kent. “De vereniging kan tegen hele aantrekkelijke voorwaarden geld lenen en het gebouw vervolgens verhuren aan de verenigingen en organisaties die er gebruik van maken. Al hoeft het niet altijd te leiden tot nieuwbouw, maar moet er bijvoorbeeld iets gebeuren op sociaal-maatschappelijk gebied."

Zwembad Glanerbrug

Per stadsdeel wordt aan de hand van de specifieke wensen bekeken hoe het gebouw er exact uit moeten gaan zien. “Ik kan me voorstellen dat de gebruikers van het zwembad in Glanerbrug bijvoorbeeld minder belang hebben bij een bassin met allerlei glijbanen, maar gewoon hun baantjes willen trekken.”

Het Burgerinitiatief wil binnen nu en acht jaar het ambitieuze plan in z’n geheel realiseren. Wanneer het eerste gebouw in gebruik kan worden genomen? Sara Nijenhuis: “We zijn wat terughoudend met het noemen van concrete data, maar Sparta viert over drie jaar z’n honderdste verjaardag. Dat zou een mooie ambitie zijn.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.