nieuws

Overijssels initiatief Asbestschakel ook naar Gelderland en Drenthe

De coöperatie Asbestschakel uit Overijssel is in een paar maanden tijd zo succesvol dat de provincies Gelderland en Drenthe hebben gevraagd het concept ook in deze provincies uit te rollen.
Asbestschakel laat bedrijven met elkaar samenwerken om asbestdaken van particulieren en bedrijven te saneren en opnieuw te dekken. In 2024 is het verboden om nog een asbestdak te hebben.
De opgave is groot. In Overijssel alleen moet de komende zes jaar nog 10 miljoen vierkante meter gesaneerd worden. In Drenthe ligt er nog ongeveer zes miljoen vierkante meter aan asbest op daken en in Gelderland ligt nog 14 miljoen vierkante meter.

Eén aanspreekpunt

Jeroen Klinkhamer is initiatiefnemer van Asbestschakel en zegt dat alleen door samenwerking de deadline kan worden gehaald. "Mensen hebben bij ons één aanspreekpunt om het proces uit te laten voeren. Dat was er nog niet", zegt Klinkhamer.
"De programmatuur hebben we al, die kunnen wij zo uit rollen naar andere provincies", zegt Klinkhamer over de uitbreiding. "In Drenthe en Gelderland is het de bedoeling om met regionale bedrijven daar samen te werken zodat de werkgelegenheid daar blijft."

Speciaal uitzendbureau voor asbestsaneerders

Nancy Spijker heeft een uitzendbureau in Wierden dat mensen uit de bijstand of uitkering helpt aan een baan als asbestsaneerder. "Ik kan op dit moment met gemak twintig mensen plaatsen", zegt Spijker. Zij is de enige in de regio die hierin gespecialiseerd is.
"Wij bieden een opleiding, kleding en apparatuur aan, zodat de werknemers meteen aan de slag kunnen. Het is een mooi beroep met doorgroeimogelijkheden", zegt Spijker.
Verbod op asbestdaken in 2024; halen we de deadline?

Begeleiding

Op dit moment komen de kandidaten vooral uit de kaartenbak van gemeenten. Mensen die al langer in de bijstand zitten of een werkeloosheidsuitkering hebben ziet Spijker graag komen. "Wij begeleiden de kandidaten intensief om zo de kans op succes te vergroten", zegt Spijker. 
De twee initiatieven moeten eraan bijdragen dat de deadline van 2024 gehaald kan worden. Maar de grootste uitdaging zit vooral in het vinden van mensen die asbestsaneerder willen worden. Want al zou iedereen nu besluiten het dak te vervangen, dan gaat dat de komende zes jaar, met de huidige capaciteit, niet lukken.

Wie gaat dat betalen?

Het saneren van een asbestdak kan flink in de papieren lopen. Want behalve het verwijderen van het dak, moet er ook een nieuw dak op. Niet iedereen heeft dat geld. Voor dit jaar is er nog een subsidiepot van 4,50 euro per vierkante meter. Maar die pot raakt snel leeg.
Asbestschakel wil in gesprek met de provincie en gemeenten om te kijken of een speciaal fonds uitkomst kan bieden. Hieruit kunnen mensen dan tegen gunstige voorwaarden geld lenen om hun dak te saneren.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.