nieuws

Belg blijft vastzitten voor Enschedese 'voogdijmoord'

Verdachte Belg komt niet vrij voor 'voogdijmoord'
Verdachte Belg komt niet vrij voor 'voogdijmoord' © RTV Oost- Tom Meerbeek
De Belg Glen Q, die vast zit voor het ombrengen van Enschedeër Mustafa Kanat, komt niet op vrije voeten. Dat heeft het Gerechtshof in Arnhem vandaag besloten. Kanat werd eind september 2014 voor zijn flat aan de Fazantstraat doodgestoken. Naast Glen Q. zit ook Mike M. vast voor deze daad.
Deze week vroeg de advocaat van Q. of zijn cliënt voorlopig op vrije voeten kon komen, in ieder geval tot aan de inhoudelijke rechtszaak eind dit jaar. Volgens advocaat Jonk is het onwaarschijnlijk dat Q. naast Mike M. de tweede dader is. Jonk kwam met verschillende argumenten. Zo worden gele rubberen keukenhandschoenen aangemerkt als bewijs tegen zijn cliënt, maar zou geen van de getuigen dergelijke handschoenen hebben gezien. "En die waren anders écht wel opgevallen."

Foslo

Daarnaast zou volgens de advocaat geen enkele getuige een beschrijving van de verdachte hebben gegeven, die lijkt op zijn cliënt. Ook is Glen Q. niet herkend tijdens zogenoemde Foslo-confrontaties. Bij een Foslo worden foto's van een verdachte en minimaal vijf andere personen die uiterlijk gelijkenis vertonen getoond aan een getuige. Het Gerechtshof gaat niet in deze redenering mee en Glen blijft dus vastzitten.

Ex Ellen

Naast Glen en Mike is de ex van Mustafa Kanat, Ellen G., verdachte. Justitie denkt dat zij een moordcomplot heeft opgezet met de Belgen. Ook haar moeder heeft ze volgens het OM betrokken. "Ze heeft het ombrengen van Kanat uitgelokt", zegt Justitie.
Op de volgende hoger beroepszitting bij het Gerechtshof gaat het OM vragen of Ellen zich psychisch wil laten onderzoeken. Bij een eerder verzoek daartoe, heeft ze geweigerd mee te werken. 

Voogdij

Ellen G. en Mustafa Kanat hadden een conflict over de omgangsregeling van hun dochtertje van anderhalf jaar oud. Vlak voordat Kanat werd doodgestoken, besloot een rechter dat Ellen naar Enschede moest verhuizen met haar dochtertje. Als ze dat niet zou doen, dreigde er een dwangsom van 250 euro per dag.
Ellen, die inmiddels in Bergen op Zoom op een geheim adres woont en een relatie had met de Belg, was daar boos over en zei dat ze wilde dat haar ex-vriend dood was. Diezelfde week reed ze samen met Mike naar Enschede. Volgens haar om een nieuwe huurwoning te zoeken, volgens Justitie om Mike te laten zien waar Mustafa woonde. "Ze reden stapvoets langs zijn flat", zegt het OM, "dat blijkt uit navigatiegegevens, maar in die flat was op dat moment geen woning te huur."

Lesje leren

Twee dagen erna is Mike volgens Justitie met Glen naar Enschede gereden, om Kanat "een lesje te leren". Ze waren gewapend met messen. In Enschede aangekomen gingen ze de confrontatie met het slachtoffer aan in de portiek van zijn woning. 
Na een woordenwisseling staken ze het slachtoffer neer. Kanat overleefde de steekpartij niet. Glen en Mike werden er voor veroordeeld tot 11 jaar cel.
Ellen werd door de rechtbank in Almelo vrijgesproken omdat medeplichtigheid toen niet kon worden bewezen. Tegen haar was ook vijftien jaar cel geëist. Ook de oma (60) werd vrijgesproken van medeplichtigheid, terwijl het OM dertig maanden cel eiste.
In alle zaken dient nu hoger beroep. De eerstvolgende zitting is eind mei. 
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.