nieuws

‘Grote grazers’ nemen recreanten te grazen: hoe veilig is het in onze natuurgebieden?

Een vrouwelijke wandelaar die wordt gespietst door een Schotse hooglander, een trimmer die letterlijk op de hoorns wordt genomen. De afgelopen tien jaar hebben zich vijftien ongevallen voorgedaan tussen recreanten en zogenoemde grote grazers. Boswachter Ine Nijveld waarschuwt dat het opletten geblazen blijft als je in eens oog in oog staat met een beest: “Het zijn nu eenmaal geen kinderboerderij-dieren.”
Schotse hooglanders, koeien, paarden en wisenten worden regelmatig ingezet voor natuurbeheer. In het onderzoek ‘Grote grazers, aanvaardbare risico’s’ is een analyse gemaakt van de risico’s.

In het ziekenhuis

De afgelopen tien jaar zijn vijftien personen in het ziekenhuis beland na een confrontatie met zo’n grote grazer. Gezien het grote aantal mensen dat deze natuurgebieden bezoekt, noemen de onderzoekers dit een ‘gering aantal’. Niettemin zijn de gevolgen vaak ernstig; in een geval moest een slachtoffer zelfs op de intensive care worden opgenomen.
Uitgangspunt van het onderzoek is nieuwe incidenten zoveel mogelijk proberen te voorkomen. Vandaar dat vooral is gekeken naar de reden waarom de beesten de aanval openden.

Te dichtbij

Volgens de onderzoekers zijn de dieren doorgaans wel gewend aan mensen, maar blijkt uit analyse dat in circa driekwart van de ongevallen de bezoekers zich toch te dicht in hun buurt waagden. In een enkel geval probeerden de slachtoffers zelfs dieren te aaien.
Volgens Ine Nijveld, boswachter in nationaal park De Sallandse Heuvelrug en De Borkeld, staan er bij de toegangswegen tot de natuurgebieden niet voor niets borden met gedragsregels.

“Mensen moeten er vooral op letten dat ze afstand tot de dieren bewaren”, adviseert ze, “en hun honden aangelijnd houden. In gebieden waar Schotse hooglanders lopen, mogen zelfs helemaal geen honden komen. Ook niet aangelijnd.”

Kalfjes

Vooral in de periode dat de dieren kalfjes hebben, is het extra opletten geblazen. “Je moet er vooral voor zorgen dat je nooit tussen de moeder en het kalfje terecht komt.”

Want hooglanders en koeien mogen dan vaak een makke indruk maken en een hoog knuffelgehalte hebben, het blijven natuurlijk wel wilde beesten, zo benadrukt ze. “Het zijn vooral geen kinderboerderij-dieren.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.