nieuws

Taakstraf en rijverbod voor inrijden op wielrenner in Oldenzaal

Rechtbank in Almelo
Rechtbank in Almelo © RTV Oost / Rogier van den Berg
De rechtbank in Almelo heeft een 24-jarige man uit Den Haag veroordeeld tot een taakstraf van 240 uur, een half jaar voorwaardelijke celstraf en een rijverbod van een half jaar.
De man reed in 2016 in Oldenzaal bewust met zijn auto in op een oudere wielrenner. Die raakte daarbij ernstig gewond.

De wielrenner was kort voor het incident ook al bijna van zijn fiets gereden door de verdachte die in een bedrijfsauto reed. De renner kwam in de berm terecht en kon zich met moeite overeind houden. Hij maakte zijn ongenoegen kenbaar met een klap op de zijkant van de bus en reed door.
Dat had de wielrenner beter niet kunnen doen, want de bestelbusbestuurder reed daarop met een noodgang achteruit in op de fietser. Die kwam hard ten val terwijl de fiets nog meters werd voortgesleept door de bedrijfsauto. 

Rugwervel verbrijzeld

De politie die ter plaatse kwam beoordeelde het incident als een gewoon verkeersongeval en weigerde de aangifte van het slachtoffer op te nemen omdat die te 'emotioneel' was. Personeel van de ambulance onderzocht de wielrenner maar kon niets vinden. Een dag later bleek dat het slachtoffer een verbrijzelde rugwervel had oplopen en werd hij alsnog opgenomen in het ziekenhuis. Daar hoorde hij dat een onverwachtse beweging had kunnen leiden tot invaliditeit. 

Het koste de wielrenner uiteindelijk veel moeite om aangifte te kunnen doen en dat had anders gemoeten, aldus het Openbaar Ministerie. De politie heeft het fout opgepakt en een slachtoffer van een geweldsmisdrijf onterecht in de kou laten staan. 

Te lang geleden voor een celstraf

De rechtbank neemt het de verdachte kwalijk dat hij geen enkel berouw toont en blijft ontkennen dat hij bewust inreed op de wielrenner. Het OM had 8 maanden cel geëist, maar volgens de rechtbank is het zo lang geleden dat het incident plaats had dat een onvoorwaardelijke celstraf niet meer op zijn plaats is.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.