nieuws

Massaal stemmen tellen in Enschede; een experiment

Stemment tellen, vanochtend in de Enschedese Diekmanhal. Maar de stemmen in Enschede en Losser waren gisteravond toch al geteld? Fraude? Bedrog? Amerikaanse toestanden? Nee hoor, het was een experiment waaraan de Enschede en Losser meededen. Gisteravond, op de verkiezingsavond, werd alleen het aantal stemmen per partij geregistreerd. Vanochtend werd centraal geteld op kandidaatniveau.
De burgemeesters van Losser en Enschede gaven in alle vroegte, rond acht uur, het startsein voor de massale telling. De proef moet duidelijk maken of het efficiënter en betrouwbaarder is om eerst alleen de stemmen per partij te tellen.
Vermoeidheid 
Volgens de Losserse burgemeester Kroon is het splitsen van de telling een goede zaak: “mensen waren in het verleden vaak tot diep in de nacht aan het tellen, met enorme vermoeidheid tot gevolg. Nu beginnen mensen ‘s morgens vroeg weer fris aan de klus”.

Voorkeursstemmen

De definitieve uitslag wordt morgen verwacht. Dan weten de kandidaat-raadsleden of ze zelf genoeg voorkeursstemmen hebben ontvangen om verkozen te worden. Het experiment werd ook in Deventer uitgevoerd.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.