nieuws

Ook in hoger beroep celstraf geëist tegen ex-politieman uit Nijverdal

Rechtbank in Almelo
Rechtbank in Almelo © RTV Oost / Rogier van den Berg
In het hoger beroep is anderhalf jaar cel geëist tegen voormalig politieagent Joost van B. uit Nijverdal. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij een hennepkwekerij, drugsbezit en het lekken van gevoelige informatie aan drugscriminelen.
De 34-jarige man werd in 2016 door de rechtbank nog veroordeeld tot een celstraf van één jaar. Van B. was bij de politie verantwoordelijk voor de bestrijding van hennepteelt en kwam in 2015 in beeld na een anonieme melding.
Al snel werd duidelijk dat het om de man uit Nijverdal ging. Uit onderzoek bleek dat Van B. contacten had met mensen die een hennepkwekerij aan het Oosteinde in Vriezenveen hadden.

Drugs gevonden bij huiszoeking

Twee maanden nadat werd binnengevallen bij de kwekerij aan het Oosteinde, viel de politie de woning van Van B. binnen. Daar werd cocaïne, ruim driehonderd xtc-pillen en 230 nep-viagrapillen gevonden. Na zijn aanhouding verklaarde Van B. dat hij betrokken was bij de hennepplantage, maar beriep zich daarna op zijn zwijgrecht.
Later verklaarde Van B. wel dat hij slechts "zijdelings betrokken was geraakt" bij de hennepkwekerij. Hij zou spaargeld hebben geleend aan een bekende, die een handel met hooverboards op had willen starten. Toen terugbetalingen mis gingen kwam hij er achter dat de bekende betrokken was bij een hennepkwekerij. 

Van B. ontkent lekken

Van B. ontkende in de rechtbank dat hij informatie uit het computersysteem van de politie deelde met anderen. Volgens de advocaat-generaal schoot het vandaag niet echt op met de 'openheid' van Joost van B.
"Meneer zit hier een beetje te draaien, maar hij wist van de hoed en de rand." Van B. is, zoals de rechtbank in Almelo al concludeerde, schuldig aan schending van zijn ambtsgeheim, drugsbezit, betrokkenheid bij hennepteelt en het zonder vergunning handelen in medicijnen.
Het gerechtshof doet over twee weken uitspraak 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.