nieuws

Holtenaren gered uit jungle van Colombia na urenlange dwaaltocht

Patrick en Erik na hun hachelijke avontuur
Patrick en Erik na hun hachelijke avontuur © Erik Koers
Hoe een wandeling naar het strand uit kan monden in een horrortocht door de jungle van Colombia; Erik Koers en Patrick Udink uit Holten weten er intussen alles van. Ze moesten in het nationaal park waar ze waren een stuk door de jungle om bij het strand te komen. Eén verkeerde afslag maakte van die tocht een nachtmerrie voor het duo uit Holten.
Patrick Udink vertelt. Hij heeft met Erik Koers een bezoek aan een indianendorp gebracht. "We liepen de route die ons was geadviseerd door het hostel waar we verbleven en we kwamen in het begin ook zeker nog mensen tegen", vertelt Udink. Die vertelden het duo dat het niet gemakkelijk was om het strand te vinden maar dat het zeker moest lukken. 

Beetje paniek

Patrick en Erik kregen echter al na een kwartier in de gaten dat ze verdwaald waren: "Ik zag ook al direct dat ik geen bereik had op mijn telefoon. Ja, wat denk je dan? Ik raakte wel een beetje in paniek." Ze willen terug naar het indianendorp dat toch nooit ver kan zijn, maar hoe ze ook zoeken, nergens vinden ze de weg terug.
Urenlang ploeteren ze verder. Onderweg wordt het duo ook nog eens aangevallen door een zwerm wespen. Het is een barre tocht waar het tweetal niet op is uitgerust.  "Het enige dat we bij ons hadden was een paar handdoeken."

Bananenbladeren op de grond

Uiteindelijk besluiten ze een plek te zoeken, zo hoog mogelijk, waar ze zich kunnen klaarmaken voor de nacht. Want de zon is inmiddels al gezakt. De twee zijn dan al zo'n twaalf uur onderweg van het hostel waarvandaan ze vertrokken. De jongemannen leggen bananenbladeren op de grond die hen zo veel mogelijk moeten beschermen tegen nog meer ongemak van insecten.
Plotseling ziet Patrick dat hij bereik heeft op zijn telefoon. Ze sturen via Whatsapp een bericht naar huis dat ze zijn verdwaald in de jungle. Het thuisfront handelt snel en belt met Buitenlandse Zaken, die contact de ambassade in Colombia. Er wordt een zoektocht op touw gezet.

Tussen de wilde beesten

Het duurt nog uren voordat de redders zich met behulp van machetes een weg door de jungle hebben gebaand. Patrick en Erik zijn gered. "We hoorden dat we tussen de krokodillen, slangen en de jaguars lagen." De twee hebben enorm veel geluk gehad dat het goed is gegaan, maar tegelijkertijd ook heel veel pech. 
"We hebben een afslag gemist en dan kan het helemaal verkeerd gaan", kijkt Patrick terug op het hachelijke avontuur. De twee hebben intussen een gesprek gehad met de directeur van het nationaal park. Wat blijkt: er verdwalen vaker mensen. Er zullen maatregelen worden genomen om dat te voorkomen. Betere bewegwijzering moet daar voor zorgen. 
Patrick en Erik hebben nog een dag of twee om in Colombia bij te komen van hun avontuur. Veel gewandeld zal er niet meer worden. "We hebben hier een heel mooi appartement."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.