nieuws

Etherpiraat op de korrel bij opsporingsdienst na smartlappen en hoempa in kerk Goor

Het koor Ad Fundum wil zich komende vrijdag revancheren voor de verstoorde paas-uitvoering
Het koor Ad Fundum wil zich komende vrijdag revancheren voor de verstoorde paas-uitvoering © Ad Fundum
Het Agentschap Telecom heeft de stoorzender, die dit weekeinde een speciale paasviering in een kerk in Goor verpestte, in het vizier. Nadat er klachten tegen de geheime zender waren binnengekomen, wordt nu een onderzoek ingesteld.
Op welke manier het Agentschap Telecom (AT) de etherpiraat denkt op te sporen, wil ze niet kwijt. “We laten ons uiteraard niet in onze kaarten kijken”, zegt woordvoerder Frans van Bergen. Het AT is de landelijke opsporingsdienst die geheime zenders het zwijgen oplegt. "Maar er is na de kerkdienst een melding bij ons gemaakt. En het spreekt voor zich dat een etherpiraat dan onze speciale aandacht heeft."

Het opmerkelijke incident deed zich dit weekeinde voor toen het koor Ad Fundum uit Bornerbroek in de Petrus en Pauluskerk in Goor het zogeheten Stabat Mater van Karl Jenkins ten gehore bracht: een muziekstuk rond de kruisiging van Jezus.

Hoempa en smartlappen

De kerkgangers, die vijftien euro voor de toegangskaartjes hadden betaald, werden vervolgens geconfronteerd met tranentrekkende smartlappen en feestelijke hoempamuziek, die ineens uit de luidsprekers schalden.

“We hebben toen de opstelling van de boxen moeten aanpassen”, zegt Henny Kuiphuis van Ad Fundum. “Daardoor konden de koorleden de muziek niet meer goed horen en ging het meermalen mis.

“Fouten die je bij ons normaal niet hoort. We doen deze uitvoering nu voor het derde achtereenvolgende jaar en het verloopt altijd vlekkeloos”, aldus Kuiphuis.

Pijnlijke fouten
Extra pijnlijk derhalve dat er op dat moment juist meerdere prominenten in de kerk zaten, onder wie politici als minister Ank Bijleveld, Tweede-Kamerlid Han ten Broeke en Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik.
Vandaar dat het koor zich komende vrijdag wil revancheren. “Dan brengen we deze uitvoering in de Plechelmuskerk in De Lutte”, aldus Kuiphuis. “Mensen die er in Goor bij waren, mogen hier dan gratis naar binnen.”

Identiteit bekend
Volgens Kuiphuis bestonden er in Goor wel vermoedens over de identiteit van de stoorzender. “Iemand die in het verleden al vaker overlast veroorzaakte. Nadat hij daar dan op werd aangesproken, hield hij zich een tijdje koest. Maar uitgerekend tijdens onze uitvoering liet hij dus weer van zich horen.”

De overheid probeert de afgelopen jaren etherpiraten het leven zuur te maken met zogenoemde bestuurlijke boetes. “En die kunnen flink in de papieren lopen”, aldus AT-woordvoerder Van Bergen.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.