nieuws

Discussie paasvuren laait op naar hoogtepunt: ‘Vijftig procent meer fijnstof dan door vuurwerk’

Het traditionele paasvuur ligt meer dan ooit onder vuur
Het traditionele paasvuur ligt meer dan ooit onder vuur © Gertjan Tichelaar
Nadat afgelopen paasweekeinde de paasvuren hoog oplaaiden, laait nu vooral de discussie op over deze aloude traditie. Met name longpatiënten in ademnood luiden de noodklok en willen het liefst een verbod. Nieuw in de discussie dit jaar is dat de tegenstanders wijzen op de tonnen aan het veelbesproken fijnstof die vrijkomen bij de paasvuren. “Vijftig procent meer dan door vuurwerk”, aldus de Stichting Houtrookvrij.
De organisatoren van de paasboakes reageren vooralsnog vrij laconiek, maar vast staat dat de paasvuren ineens zwaar onder vuur liggen.
Overijssel is de provincie met de meeste paasvuren. Alleen al de gemeente Hof van Twente telde dit jaar 25 en onder de buurtschappen in Holten is er ieder jaar een verhitte strijd over wie het hoogste paasvuur van ons land bouwt.

Waarbij overigens ook de commercie steeds nadrukkelijker een rol speelt: het traditionele paasvuur moet steeds meer wijken voor een heuse paasparty met feesttenten die onderdak bieden aan vaak duizenden feestende jongeren per locatie. En bij een groots opgezet evenement hoort een bijbehorende paasbult.

Weersomstandigheden
Dit jaar waren de weersomstandigheden overigens uitzonderlijk ongunstig voor COPD-patiënten. Er stond amper wind en er was amper regen van betekenis. Daar komt bij dat er vanwege de januari-storm extreem veel hout werd aangevoerd, waardoor de paasbulten extra hoog waren. Ook in de Randstad werd er steen en been geklaagd over stankoverlast en in een aantal gevallen vluchtten astmapatiënten naar een ander deel van het land.

Olie op vuur paasvuur-discussie

Het is vooral de Stichting Houtrookvrij die dit jaar olie op het vuur van de paasvuur-discussie gooit. De stichting heeft op basis van de 443 paasvuren die vorig jaar werden ontstoken becijferd dat daarbij 450 ton fijnstof vrijkomt. “Dat is vijftig procent meer dan fijnstof door vuurwerk (298 ton)”, aldus de stichting.

Voor volgend jaar dringt de stichting bij het Rijksinstituut voor Milieu RIVM aan op wetenschappelijke wijze onderzoek naar de fijnstof-uitstoot van paasvuren. Bovendien zou jaarlijks de milieuvervuiling en de bijbehorende gezondheidsrisico’s in kaart moeten worden gebracht.

Naar aanleiding van de verhoogde concentratie fijnstof gaf het RIVM voor dit jaar trouwens al het advies om het inademen van rook zoveel mogelijk te vermijden.

Traditie
De organisatoren van paasvuren hebben hun hoop vooral gevestigd op het traditionele karakter van dit fenomeen. Zo heeft het paasvuur in de buurtschap Espelo (Holten) een eervolle vermelding gekregen op de lijst van immaterieel erfgoed.

Bij de paasparty in Bentelo – een van de grotere in de provincie – kunnen ze zich dan ook niet voorstellen dat het gebruik ooit zal worden afgeschaft. Voorzitter Kilian Ros van organiserende plattelandsjongeren PJO-HAJO: “We hebben het gelezen, maar organiseren volgend jaar gewoon weer een party met paasvuur. Ik kan me niet voorstellen dat ze in Rotterdam last hebben van onze paasboake.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.