nieuws

Enschede, Losser en Deventer moeten met eventuele wietproef inzetten op voorlichting

Overijsselse gemeenten die willen meedoen aan de proef legale wietteelt, moeten zich maximaal inzetten op het gebied van voorlichting en veiligheid. De rijksoverheid stelt dit in de concept wet uniform experiment gesloten coffeeshopketen, die het kabinet rond de legale wietteelt heeft geformuleerd. Dit najaar wordt duidelijk of belangstellenden, zoals de gemeenten Enschede, Losser en Deventer mogen meedoen aan de landelijke proef die vijf jaar en twee maanden gaat duren.
In Deventer is inmiddels een politieke meerderheid die van mening is dat de stad moet meedoen. "We hebben veel last van illegale wietteelt, om dat tegen te gaan is legalisering nodig. De politiek en de coffeeshops in de stad zijn het erover eens dat de teelt onder toezicht een goed initiatief is om de wietteelt uit het criminele circuit van schuurtjes en zolderkamertjes te halen", zegt D66 woordvoerder Eva Sipman.

Kwaliteit softdrugs moet beter

Gecontroleerde teelt levert daarnaast kwalitatief betere wiet op. Afnemers weten dan ook precies waar het spul vandaan komt en wat erin zit. "Natuurlijk moet daar goede voorlichting over komen, ook om klanten bewust te maken van de gevaren van het gebruik van softdrugs", zegt Sipman.
"we pleiten in Deventer voor biologische teelt, zonder kunstmest, zodat een goede en dus ook gezondere kwaliteit van de wiet gegarandeerd is. Bovendien moet voorlichting voorkomen dat het experiment met legale wiet het cannabisgebruik onder jongeren normaliseert, dat gevaar ligt op de loer al moet je voor het kopen van de wiet nog wel naar de coffeeshop toegaan wat een extra drempel opwerpt. Dit in tegenstelling tot het kopen van sigaretten en alcoholische dranken die op vrijwel iedere straathoek te koop zijn"

Deelname proef legale wiet gebonden aan voorwaarden

In het najaar neemt de "Commissie Gesloten Coffeeshopketen" een besluit welke Nederlandse gemeenten in aanmerking komen voor deelname aan de pilot en onder welke voorwaarden dat moet gebeuren.
Naast Deventer, waar al een politieke meerderheid is, heeft ook de regio Twente onder aanvoering van de gemeenten Losser en Enschede belangstelling voor deelname aan de pilot, die op zijn vroegst eind 2019 van start gaat.  

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.