nieuws

Voedselbank Almelo in de problemen, aanstaand jubileum lijkt ver weg

De Voedselbank in Almelo bestaat eind dit jaar tien jaar, maar het is nog maar de vraag of dat jubileum gehaald wordt. Het initiatief kampt namelijk met een groot tekort. Niet aan voedsel, maar aan geld.
Op 8 december is het zover, dan bestaat Voedselbank Almelo tien jaar. Maar reden tot feest is het nog niet. "Het is nooit luxe geweest bij de voedselbank, maar nu is het wel heel erg", vertelt Henk Zielman, voorzitter van Voedselbank Almelo.
"We hebben krap zevenduizend euro in kas, terwijl we 35.000 euro per jaar nodig hebben om alles draaiend te kunnen houden. Met het geld dat we nu nog hebben, kunnen we open blijven tot halverwege de zomer."

Op dit moment voorziet de Voedselbank 220 gezinnen in Almelo van producten. Een jaar geleden waren dat er veertig minder.

Inkomsten

Geldtekort is niet alleen een probleem van de voedselbank in Almelo, ook in andere gemeenten hebben voedselbanken het moeilijk. "Maar in veel gevallen springt de gemeente bij. In Almelo gebeurt dat niet en is dat ook nooit gebeurd", vertelt Zielman. "We zijn nu wel met de gemeente bezig om zogenoemde Klijnsmagelden te krijgen. Het zou mooi zijn voor de 225 kinderen als het lukt. Maar er is nog niets concreet, dus het is afwachten."
En dus moet de Voedselbank het hebben van giften van het bedrijfsleven, fondsen en stichtingen. Maar doordat er steeds meer goede doelen komen, nemen de inkomsten af.
Vaste lasten
De vaste lasten blijven ondertussen gelijk. Het pand waar de voedselbank zit wordt beschikbaar gesteld door de woningstichting, maar de brandstof voor de twee bussen en elektriciteit moeten gewoon betaald worden.
"Als onze koelvrieswagen, die al redelijk op is, het nu begeeft dan hebben we een probleem. Ik ga niet bij de pakken neerzitten, maar er moet echt geld bijkomen om te kunnen blijven bestaan."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.