nieuws

Deze week griepepidemie-oefening in Twente

Meerdere zorginstellingen doen mee aan de oefening
Meerdere zorginstellingen doen mee aan de oefening © Flickr Creative Commons / DennisM2
Wat als er bij een griepepidemie uitzonderlijk veel mensen tegelijkertijd ziek worden? Huisartsen, ziekenhuizen, GGD en  ambulancemedewerkers in Twente oefenen deze week voor zo'n situatie.
Vanaf vandaag tot en met donderdag vindt in Twente en het oosten van de Achterhoek operatie Matroesjka plaats. Speciale crisisteams van ziekenhuizen, huisartsenposten, ambulancediensten en GGD beoefenen een griepepidemie-scenario.

Geen oefening 'in het echt'

De buitenwereld zal niks van de oefening merken. Er komen geen ambulances, nep-patiënten of calamiteitenhospitalen aan te pas. Er wordt ook niet op straat of in wachtkamers en behandelkamers geoefend.
De oefening gebeurt vooral 'op papier', met oefenscenario's. De teams gaan na welke keuzes er worden gemaakt als zorgverleners dagenlang met grieppatiënten worden overspoeld, en hoe er bij zo'n crisis wordt samengewerkt tussen de verschillende zorginstellingen.
Donderdag wordt een eerste evaluatie van de oefening gehouden. De definitieve terugblik met conclusies volgt enkele weken later.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.