nieuws

Vrijgezelle Haarlenaar laat drie ton aan zijn dorp na: 'geschenk uit de hemel'

Toen de vrijgezelle Harrie Kemper uit Haarle drie jaar geleden overleed, liet hij drie ton na. De enige voorwaarde die hij in zijn testament stelde aan zijn erfenis: het geld moet gebruikt worden ‘voor het welzijn van de inwoners van Haarle’. Vanmiddag is er een speciale Beweegtuin geopend.
Voorheen waren vooral hangjongeren te vinden in de bosschages bij sporthal Sportorant Sprengendal. Niet zelden tot ergernis van omwonenden.
De erfenis was dan ook een - misschien wel - letterlijk geschenk uit de hemel. Gonny Renting: "We hebben het geluk gehad dat bij De Zonnebloem afdeling Haarle een legaat is achtergelaten. Een van de eisen van de gulle gever was dat de middelen beschikbaar moesten komen voor een blijvend iets. Dus geen feestje hier, of een feestje daar. Maar een blijvend iets."

'Droadnagels'
Een klein legertje van tientallen vrijwillige ‘Droadnagels’ - zoals de Haarlenaren zichzelf noemen – heeft de bosjes echter verwijderd en de afgelopen twee jaar op deze plek meerdere beweegtoestellen geïnstalleerd.
Voor de goede orde: het is geen speeltuintje voor de lokale jeugd. “Nee, het is vooral bedoeld voor alle generaties”, zegt Gonny Renting van de het speciaal opgerichte Beweegtuinteam.
Zo kunnen fysiotherapeuten er terecht voor behandelingen met hun patiënten, maar ook kunnen gymleraren er met hun leerlingen sporten.

Kempers wandelpad

Om Kemper te eren is het wandelpad dat door de Beweegtuin loopt naar de vrijgezelle Haarlenaar te vernoemen.

Zonnebloem

De erfenis van Kemper ging naar de lokale afdeling van De Zonnebloem. Circa 35.000 hiervan werd gebruikt voor de Beweegtuin, ongeveer de helft van wat de voorziening kostte. Het overige geld werd via sponsoring binnengehaald.

Volgens Agnes Besten van De Zonnebloem is van het legaat intussen ook al een duofiets en een elektrische rolstoelfiets aangeschaft: “Bovendien zijn we momenteel bezig met een bus, geschikt voor rolstoelers.”

'Blijf bewegen'

Volgens Gonny Renting mag iedereen van de Beweegtuin gebruik maken: "We weten allemaal dat hoe meer we blijven bewegen, hoe gezonder het voor ons is. Mijn leus is dan ook: kom vooral hier bewegen. Want wie beweegt heeft de toekomst."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.