nieuws

Informateur kon Hellendoorn niet verenigen: "Het spijt mij dat ik niet ben geslaagd"

Verkenner kon Hellendoorn niet verenigen: "Het spijt mij dat ik niet ben geslaagd"
Verkenner kon Hellendoorn niet verenigen: "Het spijt mij dat ik niet ben geslaagd" © RTV Oost
Richard Benneker, de informateur in de gemeente Hellendoorn, zegt dat hij er niet in geslaagd is om een zo breed mogelijke coalitie samen te stellen. Zijn wens: éérst inhoudelijk overeenstemming vinden, dáárna een coalitie vormen, bleek niet werkbaar. "Het is mij duidelijk geworden dat de coalitievorming bij diverse partijen van veel groter belang is dan het komen tot een zo breed mogelijke coalitie."
Het is Benneker niet gelukt een meerderheid te vormen met de grootste partij, Lokaal Hellendoorn, en de grootste winnaar, de VVD. En dus is er geen sprake van een brede coalitie, meent hij. "Persoonlijk spijt het me dat ik niet in mij opdracht ben geslaagd."

Lokaal Hellendoorn
Lokaal Hellendoorn haalde bij de verkiezingen acht zetels en werd daarmee de grootste partij in Hellendoorn. Toch begonnen CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie met de coalitieonderhandelingen. "Heel teleurstellend, wij staan weer buitenspel", vindt Thea ten Have van Lokaal Hellendoorn. Behalve de grootste partij, is ook de grootste winnaar (VVD) uitgesloten van de onderhandelingen.
Het is niet de eerste keer dat de partij van Ten Have niet aanschuift bij de coalitieonderhandelingen. Vier jaar geleden was dit ook het geval. Toen werd haar partij de op één na grootste van Hellendoorn.

Achterkamertjes
Benneker kreeg van Lokaal Hellendoorn de opdracht om te onderzoeken op welke punten zoveel mogelijk partijen het inhoudelijk eens kunnen worden, zodat daarna een raadsakkoord kan worden gevormd. Alle partijen stonden achter deze aanpak, maar toch liep het proces snel spaak. Onderling bleek er onvoldoende vertrouwen om 'transparante gesprekken' te voeren, waardoor Benneker zich genoodzaakt zag individuele gesprekken met partijen te voeren. "Daarna is een coalitie in achterkamertjes gevormd, iets wat wij juist wilden voorkomen", vertelt Ten Have.

Volgens Benneker staan onderlinge conflicten uit het verleden een breedgedragen meerderheid in de weg. "Het is mij helder geworden dat onderlinge verschillen van inzicht in hoe je politiek wilt bedrijven en onderlinge incidenten uit het verleden er voor zorgden dat een aantal partijen niet in een coalitie wil met anderen".

Verkiezingsuitslag
Naast het inhoudelijke deel, is er volgens Benneker ook verdeeldheid over hoe de verkiezingsuitslag geïnterpreteerd moet worden. Het feit of een partij de grootste is geworden, of het feit dat een partij heeft verloren of gewonnen is voor een aantal partijen wél en voor anderen niet van belang in de afweging bij de coalitievorming. Ook blijken toezeggingen en beloftes van voor de verkiezingen anders te worden geïnterpreteerd na de verkiezingen.
Als de onderhandelingen van komende week uiteindelijk leiden tot een nieuwe coalitie, blijft het huidige college voor een groot deel in tact. het enige verschil is dat de VVD vervangen wordt voor GroenLinks. En dat zit de VVD, die afgelopen verkiezingen twee zetels won, niet lekker. "Een college zonder Leefbaar Hellendoorn en VVD is onevenwichtig, miskent de verkiezingsuitslag en is slecht voor de gemeente Hellendoorn", aldus VVD-fractievoorzitter Winnie Müller.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.