nieuws

Welke school wint titel groenste schoolplein van Overijssel 2018?

Tien regionale basisscholen kunnen woensdag de titel "Groenste schoolplein van Overijssel 2018" in de wacht slepen. De finalisten presenteren daarvoor een plan, dat door een deskundige jury van de provincie beoordeeld wordt. Wie wint krijgt 35.000 euro en kan het groene schoolplein gaan realiseren.
Met de prijsvraag wil de provincie scholen motiveren om wat aan de grauwe, vaak grijs betegelde schoolpleinen te doen. In 2025 wil Overijssel alle basisschoolpleinen groen hebben.

Ravotten in het groen

Eén van de finalisten is OBS De Hovenschool uit Deventer. Alle klassen hebben daar de afgelopen tijd nagedacht hoe ze het schoolplein groener kunnen maken. Daaruit is een collectief plan ontstaan dat de leerlingen aanstaande woensdag tijdens de finale dag presenteren. 
"We willen van ruim tachtig procent naar nog maar tien procent aan tegels op het plein", zegt basisschool docente Marleen Groenenberg "We willen veel gras, bosjes, bomen, water, heuvels en houten speeltoestellen. De leerlingen moeten minder achter de computer en lekker ravotten in de natuur. Het is leerzaam, gezond en daagt de kinderen uit om grenzen te verleggen."
Het plan dat de school woensdag tijdens de finale gaat presenteren behelst onder meer de bouw van een vijver met daarover boomstammen, een insectenhotel, hutten, klimbomen en de aanleg van veel, heel veel groen."

Minder ruzie op school

Volgens één van de leerlingen is een groener schoolplein niet alleen leuker, het zal er ook aan bijdragen dat er minder gepest wordt. "Gewoon omdat er meer te doen is en kinderen dus druk zijn met spelen en helemaal geen tijd hebben om ruzie te maken", aldus de leerling.
Gedeputeerde Hester Maij zal aanstaande woensdag bekend maken welke drie scholen op de eerste, tweede en derde plek eindigen. Die scholen maken kans op geldbedragen van 35.000, 20.000 en 10.000 euro. Bedragen waarmee de ingediende plannen voor de groene schoolpleinen in ieder geval van start kunnen gaan.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.