nieuws

Zwolse basisschooldirecteur ziet weinig in CITO-toets: "Van mij mogen ze ermee stoppen"

Als het aan de Zwolse basisschooldirecteur Marianne Westerman ligt, stoppen basisscholen met de CITO-toets. "Van mij mogen ze ermee stoppen, maar ik zit niet aan de knoppen om dat te bepalen."
Westerman is directeur van basisscholen het Stroomdal en de Zuidster in Zwolle. Ondanks dat ze zelf geen fan is van de CITO-toets, beginnen haar leerlingen er wel aan. "Een leerling vroeg waarom hij de toets moest maken, omdat hij toch al weet waar hij naar toe gaat", vertelt ze.
Maar de overheid wil dat basisscholen een eindtoets afnemen, dus moeten ook leerlingen op het Stroomdal en de Zuidster aan de CITO. "We doen nu wel voor het eerst een digitale toets, die past zich aan het niveau van de leerling aan."

Geen uitgebreide training

Op de scholen van Westerman hoeven leerlingen geen uitgebreide CITO-training te ondergaan. "We bereiden ze wel voor, maar ik heb tegen ze gezegd: het is een mooi moment, maak je niet te druk."
"We willen zien wat de leerlingen in zich hebben, dat is waar we op insteken. We weten allang wat ze kunnen, dat hebben ze al acht jaar laten zien. Dit is een moment waarop ze het weer mogen laten zien."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.