nieuws

Gezamenlijke strijd tegen pgb-fraude: "Fraude met zorggeld is onacceptabel"

De Twentse gemeenten gaan met een gezamenlijke aanpak de strijd aan tegen zorgfraude via pgb-budgetten. Zo is er geen pgb-geld meer, maar zorg in natura. "Fraude met zorggeld is onacceptabel", stelt de Enschedese wethouder Jurgen van Houdt.
Op deze manier is het aantal uitgekeerde pgb's al gedaald van vijfhonderd naar 110. "Een aantal malafide zorgaanbieders zien we niet meer terug in deze markt", klinkt Van Houdt tevreden. "Het zou mooi zijn als er binnen de zorg geen sprake meer is van fraude."

"Pgb niet per definitie fraude"

Van Houdt benadrukt dat er bij pgb's niet per definitie sprake is van fraude. "Een groot deel van de pgb's wordt goed gebruikt, maar zeker binnen het beschermd wonen zien we dat de pgb's fraudegevoelig zijn. Dat willen we niet."
Cliënten zijn volgens Van Houdt tevreden over deze nieuwe aanpak. "Juist ook omdat we willen dat onze inwoners de zorg krijgen die ze nodig hebben. Het is heel belangrijk om te kijken wat de zorg is die inwoners geleverd krijgen."

Meer controle

En dat kan doordat de gemeente met zorg in natura meer controle heeft. "Zowel vooraf als achteraf hebben we controle op de kwaliteit van zorgaanbieders. We kunnen toezicht houden en handhaven."
Cliënten die beschermd wonen krijgen niet meer standaard een pgb, maar krijgen zorg in natura. Op deze manier krijgt een cliënt zorg van een door de gemeente gecontracteerde zorgaanbieder. Een pgb wordt alleen nog uitgekeerd als dat volgens de cliënt, de aanbieder en de gemeente de beste optie is.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.