nieuws

Overijssel niet bij rondetafelgesprek in Tweede Kamer over vliegveld Lelystad

De provincie Overijssel is niet uitgenodigd om deel te nemen aan het rondetafelgesprek dat morgen is georganiseerd door de vaste Tweede Kamer-commissie Infrastructuur. Het gesprek gaat over de besluitvorming rondom luchtvaart en de rol die de overheid, omwonenden en belanghebbenden daarin spelen. Het is niet duidelijk waarom Overijssel niet mag meepraten.
In dat gesprek kunnen betrokkenen nog eenmaal hun standpunt pitchen, voordat de Kamercommissie verder gaat met de besluitvorming rond vliegveld Lelystad. 
In het provinciehuis is met verbazing en verbolgenheid gereageerd. Overijssel heeft vervolgens in de afgelopen weken alsnog geprobeerd om op de lijst te komen, zodat gedeputeerde Annemieke Traag ook aan het rondetafelgesprek zou kunnen deelnemen. 

Hopen tegen beter weten in

Die poging is mislukt, zo zegt een woordvoerder van de Provincie, en als gevolg daarvan zal gedeputeerde Traag tijdens het gesprek morgen plaatsnemen op de publieke tribune. "De hoop is dat ze alsnog haar standpunt kenbaar kan maken maar de kans achten we niet heel groot", aldus woordvoerder Rob Heetland.
Dat Overijssel ontbreekt op de lijst genodigden, is extra wrang omdat andere betrokken provincies en gemeenten wel zijn uitgenodigd. Zo zullen onder meer een Noord-Hollandse en een Flevolandse gedeputeerde hun standpunten kunnen toelichten. Van de betrokken gemeenten zijn de wethouders van Aalsmeer en Apeldoorn aanwezig.

Wel pitch bewoners

Wel uitgenodigd is de bewonersdelegatie die onder leiding van de Overijsselaar Alexander ter Kuile eerder al de minister adviseerde bij de aanpassingen aan de M.E.R. voor vliegveld Lelystad. Naast Ter Kuile zullen ook andere bewonersgroepen hun pitch doen. 
Het rondetafelgesprek is georganiseerd door de vaste Kamercommissie Infrastructuur en Waterstaat. Gesproken wordt over de governancestructuur rondom de luchtvaart in Nederland.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.